Странке нас коштају 3,5 милиона евра

Парламентарне странке у Србији за редован рад годишње потроше око 385 милиона динара из државног буџета.

Србија 06.05.2015 | 20:02
Странке нас коштају 3,5 милиона евра

То показују подаци које су партије пријавиле Агенцији за борбу против корупције, а односе се на трошкове изнајмљивања просторија, плаћања комуналија, телефона и интернета, као и плата запослених у 2014. години.

Иако је по величини и броју посланика иза напредњака, СПС је имао највеће трошкове, 163,5 милиона динара, и тим новцем је плаћао углавном рачуне за комуналије, телефоне и интернет, као и плате запослених.

 

С друге стране, СПС је за закуп просторија потрошио најмање (1,2 милиона динара), с обзиром на то да најам плаћа само на пет локација у целој Србији.

Расходи СНС прошле године били су 114,1 милион динара, а убедљиво највише издвојено је за трошкове телефона и интернета на Новом Београду где се налази централа странке (9,72 милиона).

Занимљиво је да су напредњаци на име закупа просторија на београдској општини Чукарица потрошили чак 4,14 милиона динара.

Трошкови за редован рад ДС прошле године су износили 103 милиона динара, а СДС Бориса Тадића само 4,4 милиона.



Председник Одбора Агенције за борбу против корупције Зоран Стојиљковић за “Блиц” сматра да су трошкови партија заправо још већи.

"Механизми су разни, а један од начина је да странке које добију изборе своје људе запошљавају свуда, тако да трошкови по основу зарада у странци постају мањи.Такође, странке никада не плаћају економску цену закупа. Неретко се користе возни паркови и средства за путовања тамо где су сада ти чланови запослени, тако да је и та врста трошкова мања" - прича Стојиљковић.

Он најављује да озбиљнију анализу финансијских извештаја политичких странака у Србији треба очекивати на јесен.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар