Stranke nas koštaju 3,5 miliona evra

Parlamentarne stranke u Srbiji za redovan rad godišnje potroše oko 385 miliona dinara iz državnog budžeta.

Srbija 06.05.2015 | 20:02
Stranke nas koštaju 3,5 miliona evra

To pokazuju podaci koje su partije prijavile Agenciji za borbu protiv korupcije, a odnose se na troškove iznajmljivanja prostorija, plaćanja komunalija, telefona i interneta, kao i plata zaposlenih u 2014. godini.

Iako je po veličini i broju poslanika iza naprednjaka, SPS je imao najveće troškove, 163,5 miliona dinara, i tim novcem je plaćao uglavnom račune za komunalije, telefone i internet, kao i plate zaposlenih.

 

S druge strane, SPS je za zakup prostorija potrošio najmanje (1,2 miliona dinara), s obzirom na to da najam plaća samo na pet lokacija u celoj Srbiji.

Rashodi SNS prošle godine bili su 114,1 milion dinara, a ubedljivo najviše izdvojeno je za troškove telefona i interneta na Novom Beogradu gde se nalazi centrala stranke (9,72 miliona).

Zanimljivo je da su naprednjaci na ime zakupa prostorija na beogradskoj opštini Čukarica potrošili čak 4,14 miliona dinara.

Troškovi za redovan rad DS prošle godine su iznosili 103 miliona dinara, a SDS Borisa Tadića samo 4,4 miliona.



Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković za “Blic” smatra da su troškovi partija zapravo još veći.

"Mehanizmi su razni, a jedan od načina je da stranke koje dobiju izbore svoje ljude zapošljavaju svuda, tako da troškovi po osnovu zarada u stranci postaju manji.Takođe, stranke nikada ne plaćaju ekonomsku cenu zakupa. Neretko se koriste vozni parkovi i sredstva za putovanja tamo gde su sada ti članovi zaposleni, tako da je i ta vrsta troškova manja" - priča Stojiljković.

On najavljuje da ozbiljniju analizu finansijskih izveštaja političkih stranaka u Srbiji treba očekivati na jesen.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar