Видео анализа: Ко боље прође, Пеп или Барса?!

Гвардиола је освојио све у Каталонији, сада на истом путу стоји пријатељу Енрикеу. Баварци су га довели због Лиге шампиона, а Каталонци се надају освети за оних 0:7. Вечерас се можда одлучује и о новом председнику Барселоне и могућем повратку Пепа кући.

Фудбал 06.05.2015 | 18:40
Видео анализа: Ко боље прође, Пеп или Барса?!

Показали су највише у Лиги шампиона. Више и од првака Реала, поготово више од Јувентуса. Бајерн је патио у првим мечевим нокаут фазе, али је у реваншима у Минхену згромио Шахтјор и Порто са укупних 13:1. Барселона је имала најтеже ривале на путу до полуфинала, али им је тако очитала лекције да "друго полувреме" на Камп Ноу није имало никакву поенту.

Жреб их је спојио у полуфиналу и режирао повратак Пеп Гвардиола на стадион који му је дао све, али којем је и он много дао. Први пут ће Пеп бити противник у Каталонији, а надмудриваће се са пријатељем Енрикеом са којим љубав према Барси дели безмало две деценије.

У другој години у Минхену пред Гвардиолом је практично обавеза да освоји Лигу шампиона и да у Берлину не понови ону минхенску ноћ Бавараца из 2012. када је Челси покварио домаћу журку. Енрике нема шмека и такта као Гвардиола на почетку каријере, нема толики притисак, али можда никада неће ни имати бољу шансу од ове.

Кројф је променио историју Барселоне и са Дрим тимом је донео толико чекану титулу првака Европе у Каталонију. Роналдињова Барса је играла фудбал за богове и донела још једног "клемпоњу". Али, сви они су остали у сенци генерације са којом је Пеп Гвардиола бацио под ноге свет и Европу. Генерал са средине терена и продужена рука на терену је годинама упијао знање, савладао Кројфову доктрину и подигао је на виши ниво. До савршенства! Његова Барселона је доминирала, освојила све што се могло освојити (по неколико пута), а онда је Пеп решио да оде. Умногоме и због струје која је преузела управљање клубом и чији члан је Ђозеп Бертомеу, актуелни председник Каталонаца.

Пеп се одморио једну годину и преузео Бајерн где су били одушевљени оним што је урадио у Каталонији и предали су му кључеве "ферарија" који је склопио Јуп Хејнкес. У Баварској је добио ингеренције да ради шта хоће, поптуно је променио филозофију Бајернове игре и од "ферарија" направио лимузину која је газила све пред собом. Ипак, олупала се од Анћелотијеву "локомотиву".

Барселони је дуго требало да дође себи после Гвардиолиног одласка, није успео покојни Виланова, није ни Тата Мартино и онда је дошао Пепов некадашњи саиграч и пријатељ Луис Енрике. Човек који је заправо и био пројектован да га наследи. Али, човек поптуно другачијег менталитета и схватања фудбала. Методични Гвардиола је као играч био појам фудбалске интелигенције, размишљао је брже, сагледавао ширу слику. Са друге стране, Лућо је био борац који је желео све и одмах и није баш изгледао да увек има план Б. Ово прво је применио на актуелним тим Барсе, ово друго је с годинама научио.

Отворило му се када је још један члан Барсе из деведесетих Андони Зубизарета добио шансу да као директор изабере тренера Барсе. Зуби је веровао у Енрикеа и "погинуо" због њега. Слаби резултати у јесењем делу сезоне и на врхунцу пораз од Сосиједада су коштали посла Зубизарету. Енрике је плесао на ивици, али је преживео. Кажу да су га тада старији играчи заштитили и испеглали сукоб са Месијем. Пристао је на компромис и престао са честим ротацијама. Прешао је на план Б који се показао као бољи од плана А и Барса је експлодирала у 2015. години! Можда је и староседсеоцима било потребно много времена да прихвате Лућову филозофију која потире Гвардиолину. Чини се да је Барса код Енрикеа у другом делу сезоне коначно одагнала све духове Гвардиолине тики-таке. Смањила се опсесија за позиционом игром и поседом лопте, а Барса је постала фатална у игри контранапада. Непредвидива, а опет као да увек има план. Меси, Нејмар и Суарез су подигли олују пред којом противницима нема спаса. Искристалисао се тим који Барсу може да одведе до "триплете". Нема никакве потребе да се нешто мења у односу на раније мечеве. Квота да ће Барса наставити тамо где је стала и да ће Бајерн бити још једна рецка у низу је 1,70!

Од Пеповог одласка се променио стил игре и више од половине тима. Ту су нови голмани, Матје, Алба, Ракитић, Нејмар, Суарез, неки нови клинци из Масије. Превише да би се рекло како Гвардиола познаје Барсу у душу. Суарез и Нејмар сигурно неће имати никакве емпатије прем учитељу за којим су Бускетс и компанија плакали, а неки имају огроман мотив да се освете за ону гажење од стране Хејнкесовог Бајерна пре две године (0:7).

Кројфов најбољи ученик ће хтео то или не, морати много више да се бави собом и својим тимом него Барселоном. У Минхену се није много променио, заборавили су му Реал, али сада очекују од њега да уради оно због чега је доведен. Нису му дали 12.000.000 евра по сезони да осваја титуле у недораслој конкуренцији Бундеслиге. Опточили су га златом да им донесе сребро "са ушима". И тешко да ће му опростити неки нови дебакл.

Међутим, поред разгоропађење Барсе, Гвардиоли на путу стоји и болничка листа. Болница у Минхену је препуна. Меч са Каталонцима ће због повреда пропустити Рибери, Робен, Алаба, Бадштубер и Роде. Левандоског су некако закрпили. Ипак, ни серија повреда неће Гвардиолу одговорити од обичаја да ротира и уноси неспокој у противничке линије. Одбрана са Рафињом, Боатенгом, Бенатијом и Бернат је некако склопљена иако не улива велико поверење. Посебан задатак ће имати Бернат. Пепов садашњи миљеник ће имати задатак да заустави некадашњег - Месија. Дилема Бајерновог тренера је да ли да крене опрезније са Швајнштајгером у вези или офанзивније са Гецеом. Ближи је овом првом.

Одсуство тандема "Робери" ће покушати да надокнади прекомандом свемогућег Филипа Лама на позицију десног крила, док ће лево Томас Милер. Швајни ће на средини имати велику помоћ од Ћаби Алонса који је годинама ратовао против Каталонаца и посебно Тијага Алкантаре који је пошао за Пепом и Камп Ноу заменио Алијанц Арсеном. Шпански тандем на средини је можда кључ успеха за Бајерн.

Гвардиола је Барсу водио до највећих висина, али сада стоји на путу Луису Енрикеу да уради исто то. Или можда купује карту за повратак на Камп Ноу? Избори су заказани за лето, а председник Бертомеу је из групе оних због којих је Пеп отишао. У јануару је Бертомеу имао тек 15 одсто подршке, а сада је она порасла захваљујући сјајним резултатима. Ипак, само освајање Лиге шампиона му доноси наду да ће освојити нови мандат. У супротном, све се гласније шушка о повратку Лапорте чији први задатак ће бити повратак Гвардиоле кући.

ПОЛУФИНАЛЕ ЛИГЕ ШАМПИОНА – ПРВИ МЕЧ

БАРСЕЛОНА - БАЈЕРН
Стадион: Камп Ноу
Капацитет: 99.354 места
Судија: Никола Рицоли (Италија)

БАРСЕЛОНА (4-3-3): Тер Штеген – Дани Алвес, Пике, Маскерано, Алба - Бускетс, Ракитић, Инијеста - Меси, Суарез, Нејмар

БАЈЕРН (4-3-2-1): Нојер - Рафиња, Боатенг, Бенатија, Бернат - Швајнштајгер, Алонсо, Алкантара - Лам, Милер - Левандовски

 

Коментари / 0

Оставите коментар