Video analiza: Ko bolje prođe, Pep ili Barsa?!

Gvardiola je osvojio sve u Kataloniji, sada na istom putu stoji prijatelju Enrikeu. Bavarci su ga doveli zbog Lige šampiona, a Katalonci se nadaju osveti za onih 0:7. Večeras se možda odlučuje i o novom predsedniku Barselone i mogućem povratku Pepa kući.

Fudbal 06.05.2015 | 18:40
Video analiza: Ko bolje prođe, Pep ili Barsa?!

Pokazali su najviše u Ligi šampiona. Više i od prvaka Reala, pogotovo više od Juventusa. Bajern je patio u prvim mečevim nokaut faze, ali je u revanšima u Minhenu zgromio Šahtjor i Porto sa ukupnih 13:1. Barselona je imala najteže rivale na putu do polufinala, ali im je tako očitala lekcije da "drugo poluvreme" na Kamp Nou nije imalo nikakvu poentu.

Žreb ih je spojio u polufinalu i režirao povratak Pep Gvardiola na stadion koji mu je dao sve, ali kojem je i on mnogo dao. Prvi put će Pep biti protivnik u Kataloniji, a nadmudrivaće se sa prijateljem Enrikeom sa kojim ljubav prema Barsi deli bezmalo dve decenije.

U drugoj godini u Minhenu pred Gvardiolom je praktično obaveza da osvoji Ligu šampiona i da u Berlinu ne ponovi onu minhensku noć Bavaraca iz 2012. kada je Čelsi pokvario domaću žurku. Enrike nema šmeka i takta kao Gvardiola na početku karijere, nema toliki pritisak, ali možda nikada neće ni imati bolju šansu od ove.

Krojf je promenio istoriju Barselone i sa Drim timom je doneo toliko čekanu titulu prvaka Evrope u Kataloniju. Ronaldinjova Barsa je igrala fudbal za bogove i donela još jednog "klemponju". Ali, svi oni su ostali u senci generacije sa kojom je Pep Gvardiola bacio pod noge svet i Evropu. General sa sredine terena i produžena ruka na terenu je godinama upijao znanje, savladao Krojfovu doktrinu i podigao je na viši nivo. Do savršenstva! Njegova Barselona je dominirala, osvojila sve što se moglo osvojiti (po nekoliko puta), a onda je Pep rešio da ode. Umnogome i zbog struje koja je preuzela upravljanje klubom i čiji član je Đozep Bertomeu, aktuelni predsednik Katalonaca.

Pep se odmorio jednu godinu i preuzeo Bajern gde su bili oduševljeni onim što je uradio u Kataloniji i predali su mu ključeve "ferarija" koji je sklopio Jup Hejnkes. U Bavarskoj je dobio ingerencije da radi šta hoće, poptuno je promenio filozofiju Bajernove igre i od "ferarija" napravio limuzinu koja je gazila sve pred sobom. Ipak, olupala se od Anćelotijevu "lokomotivu".

Barseloni je dugo trebalo da dođe sebi posle Gvardiolinog odlaska, nije uspeo pokojni Vilanova, nije ni Tata Martino i onda je došao Pepov nekadašnji saigrač i prijatelj Luis Enrike. Čovek koji je zapravo i bio projektovan da ga nasledi. Ali, čovek poptuno drugačijeg mentaliteta i shvatanja fudbala. Metodični Gvardiola je kao igrač bio pojam fudbalske inteligencije, razmišljao je brže, sagledavao širu sliku. Sa druge strane, Lućo je bio borac koji je želeo sve i odmah i nije baš izgledao da uvek ima plan B. Ovo prvo je primenio na aktuelnim tim Barse, ovo drugo je s godinama naučio.

Otvorilo mu se kada je još jedan član Barse iz devedesetih Andoni Zubizareta dobio šansu da kao direktor izabere trenera Barse. Zubi je verovao u Enrikea i "poginuo" zbog njega. Slabi rezultati u jesenjem delu sezone i na vrhuncu poraz od Sosijedada su koštali posla Zubizaretu. Enrike je plesao na ivici, ali je preživeo. Kažu da su ga tada stariji igrači zaštitili i ispeglali sukob sa Mesijem. Pristao je na kompromis i prestao sa čestim rotacijama. Prešao je na plan B koji se pokazao kao bolji od plana A i Barsa je eksplodirala u 2015. godini! Možda je i starosedseocima bilo potrebno mnogo vremena da prihvate Lućovu filozofiju koja potire Gvardiolinu. Čini se da je Barsa kod Enrikea u drugom delu sezone konačno odagnala sve duhove Gvardioline tiki-take. Smanjila se opsesija za pozicionom igrom i posedom lopte, a Barsa je postala fatalna u igri kontranapada. Nepredvidiva, a opet kao da uvek ima plan. Mesi, Nejmar i Suarez su podigli oluju pred kojom protivnicima nema spasa. Iskristalisao se tim koji Barsu može da odvede do "triplete". Nema nikakve potrebe da se nešto menja u odnosu na ranije mečeve. Kvota da će Barsa nastaviti tamo gde je stala i da će Bajern biti još jedna recka u nizu je 1,70!

Od Pepovog odlaska se promenio stil igre i više od polovine tima. Tu su novi golmani, Matje, Alba, Rakitić, Nejmar, Suarez, neki novi klinci iz Masije. Previše da bi se reklo kako Gvardiola poznaje Barsu u dušu. Suarez i Nejmar sigurno neće imati nikakve empatije prem učitelju za kojim su Buskets i kompanija plakali, a neki imaju ogroman motiv da se osvete za onu gaženje od strane Hejnkesovog Bajerna pre dve godine (0:7).

Krojfov najbolji učenik će hteo to ili ne, morati mnogo više da se bavi sobom i svojim timom nego Barselonom. U Minhenu se nije mnogo promenio, zaboravili su mu Real, ali sada očekuju od njega da uradi ono zbog čega je doveden. Nisu mu dali 12.000.000 evra po sezoni da osvaja titule u nedorasloj konkurenciji Bundeslige. Optočili su ga zlatom da im donese srebro "sa ušima". I teško da će mu oprostiti neki novi debakl.

Međutim, pored razgoropađenje Barse, Gvardioli na putu stoji i bolnička lista. Bolnica u Minhenu je prepuna. Meč sa Kataloncima će zbog povreda propustiti Riberi, Roben, Alaba, Badštuber i Rode. Levandoskog su nekako zakrpili. Ipak, ni serija povreda neće Gvardiolu odgovoriti od običaja da rotira i unosi nespokoj u protivničke linije. Odbrana sa Rafinjom, Boatengom, Benatijom i Bernat je nekako sklopljena iako ne uliva veliko poverenje. Poseban zadatak će imati Bernat. Pepov sadašnji miljenik će imati zadatak da zaustavi nekadašnjeg - Mesija. Dilema Bajernovog trenera je da li da krene opreznije sa Švajnštajgerom u vezi ili ofanzivnije sa Geceom. Bliži je ovom prvom.

Odsustvo tandema "Roberi" će pokušati da nadoknadi prekomandom svemogućeg Filipa Lama na poziciju desnog krila, dok će levo Tomas Miler. Švajni će na sredini imati veliku pomoć od Ćabi Alonsa koji je godinama ratovao protiv Katalonaca i posebno Tijaga Alkantare koji je pošao za Pepom i Kamp Nou zamenio Alijanc Arsenom. Španski tandem na sredini je možda ključ uspeha za Bajern.

Gvardiola je Barsu vodio do najvećih visina, ali sada stoji na putu Luisu Enrikeu da uradi isto to. Ili možda kupuje kartu za povratak na Kamp Nou? Izbori su zakazani za leto, a predsednik Bertomeu je iz grupe onih zbog kojih je Pep otišao. U januaru je Bertomeu imao tek 15 odsto podrške, a sada je ona porasla zahvaljujući sjajnim rezultatima. Ipak, samo osvajanje Lige šampiona mu donosi nadu da će osvojiti novi mandat. U suprotnom, sve se glasnije šuška o povratku Laporte čiji prvi zadatak će biti povratak Gvardiole kući.

POLUFINALE LIGE ŠAMPIONA – PRVI MEČ

BARSELONA - BAJERN
Stadion: Kamp Nou
Kapacitet: 99.354 mesta
Sudija: Nikola Ricoli (Italija)

BARSELONA (4-3-3): Ter Štegen – Dani Alves, Pike, Maskerano, Alba - Buskets, Rakitić, Inijesta - Mesi, Suarez, Nejmar

BAJERN (4-3-2-1): Nojer - Rafinja, Boateng, Benatija, Bernat - Švajnštajger, Alonso, Alkantara - Lam, Miler - Levandovski

 

Komentari / 0

Ostavite komentar