Продаја дјеце! Па, докле више?!

"Спонзори ће доћи само ако сваке седмице у Хумској буде 30.000 навијача", поручује члан Управног одбора Партизана Иван Маричић.

Фудбал 06.05.2015 | 23:45
Продаја дјеце! Па, докле више?!

Пре три године Лазар Марковић, у лето 2013. Александар Митровић, у јануару 2014. Милош Јојић, ове зиме Петар Шкулетић, у предстојећем прелазном року Андрија Живковић, можда и Иван Шапоњић... Партизанова фабрика фудбалских производа засад је, доказано, можда и једино здраво ткиво клуба, место где тренери стварају фудбалере светског формата, али после потврде да је њихова продаја једини реалан извор финансирања клуба логично је поставити питање - ко је следећи?

Тачније, да ли је врело талената непресушно и могу ли црно-бели да рачунају да ће само трансферима деце у иностранство попуњавати рупе у каси. А "кратер" је тренутно 12.000.000 евра.
"Верујем у генетски потенцијал наше нације, професионални рад тренера и организацију клуба, која ће поменуте ставке да постави на виши ниво", поручио је приликом презентације извештаја о финансијском пословању Иван Маричић, члан Управног одбора клуба из Хумске 1.

Преведено на навијачима разумљив језик. оно што вреди ће отићи, јер - тако кажу челници - клуб тако живи. Само што се онда поставља питање шта ти исти руководиоци раде у Управном одбору ако ће да се понашају као трговци и продају оно што тренер у омладинској школи створи. Уосталом, потврђује то и податак да је током 2014. године највећи приход остварен од продаје играча.
"У тој години смо од трансфера играча зарадили 9.700.000 евра. Реч је о трансферима Милоша Јојића (Борусија Дортмунд), Марка Живковића (Војводина) и Немање Радоњића (Виторул). Опет, тај приход је значајно мањи од оног из 2013. кад смо инкасирали 21.000.000 на име продаје играча. На бази уговора којим је продат Лазар Марковић предвиђено је да од сваког његовог наредног трансфера Партизан има приход, тако да смо после одласка у Ливерпул добили 35.000.000 динара", подсетио је Маричић.

И отворио још једну тему: како са стране попунити клупски буџет? Продајом улазница? Спонзорима? Приватизацијом? Свака од тих могућности за сада има обрисе утопистичке.
"Могу да се смење плате играчима, али онда доводимо у питање остваривање спортских резултата и судбину функционисања Партизана. Затадак свих у клубу је да стање финансија доведемо у потпуну равнотежу. Тражићемо решења да се одржи квалитет тима и да се унапреде спортски резултат. Размишљамо и да покренемо кампању едукације навијача на стадиону. Спонзори ће доћи сами, не морамо много да их јуримо, ако сваке седмице овде у Хумској будемо имали 30.000 људи", рекао је Иван Маричић, који је на опаску МОЗЗАРТ Спорта да ли стварно верује да ће стадион Партизана буити крцат на првенственим зтакмицама, узвратио:
"Морамо у то да верујемо, у супротном нема потребе да седимо овде".

Ко разуме...

Коментари / 0

Оставите коментар