Prodaja djece! Pa, dokle više?!

"Sponzori će doći samo ako svake sedmice u Humskoj bude 30.000 navijača", poručuje član Upravnog odbora Partizana Ivan Maričić.

Fudbal 06.05.2015 | 23:45
Prodaja djece! Pa, dokle više?!

Pre tri godine Lazar Marković, u leto 2013. Aleksandar Mitrović, u januaru 2014. Miloš Jojić, ove zime Petar Škuletić, u predstojećem prelaznom roku Andrija Živković, možda i Ivan Šaponjić... Partizanova fabrika fudbalskih proizvoda zasad je, dokazano, možda i jedino zdravo tkivo kluba, mesto gde treneri stvaraju fudbalere svetskog formata, ali posle potvrde da je njihova prodaja jedini realan izvor finansiranja kluba logično je postaviti pitanje - ko je sledeći?

Tačnije, da li je vrelo talenata nepresušno i mogu li crno-beli da računaju da će samo transferima dece u inostranstvo popunjavati rupe u kasi. A "krater" je trenutno 12.000.000 evra.
"Verujem u genetski potencijal naše nacije, profesionalni rad trenera i organizaciju kluba, koja će pomenute stavke da postavi na viši nivo", poručio je prilikom prezentacije izveštaja o finansijskom poslovanju Ivan Maričić, član Upravnog odbora kluba iz Humske 1.

Prevedeno na navijačima razumljiv jezik. ono što vredi će otići, jer - tako kažu čelnici - klub tako živi. Samo što se onda postavlja pitanje šta ti isti rukovodioci rade u Upravnom odboru ako će da se ponašaju kao trgovci i prodaju ono što trener u omladinskoj školi stvori. Uostalom, potvrđuje to i podatak da je tokom 2014. godine najveći prihod ostvaren od prodaje igrača.
"U toj godini smo od transfera igrača zaradili 9.700.000 evra. Reč je o transferima Miloša Jojića (Borusija Dortmund), Marka Živkovića (Vojvodina) i Nemanje Radonjića (Vitorul). Opet, taj prihod je značajno manji od onog iz 2013. kad smo inkasirali 21.000.000 na ime prodaje igrača. Na bazi ugovora kojim je prodat Lazar Marković predviđeno je da od svakog njegovog narednog transfera Partizan ima prihod, tako da smo posle odlaska u Liverpul dobili 35.000.000 dinara", podsetio je Maričić.

I otvorio još jednu temu: kako sa strane popuniti klupski budžet? Prodajom ulaznica? Sponzorima? Privatizacijom? Svaka od tih mogućnosti za sada ima obrise utopističke.
"Mogu da se smenje plate igračima, ali onda dovodimo u pitanje ostvarivanje sportskih rezultata i sudbinu funkcionisanja Partizana. Zatadak svih u klubu je da stanje finansija dovedemo u potpunu ravnotežu. Tražićemo rešenja da se održi kvalitet tima i da se unaprede sportski rezultat. Razmišljamo i da pokrenemo kampanju edukacije navijača na stadionu. Sponzori će doći sami, ne moramo mnogo da ih jurimo, ako svake sedmice ovde u Humskoj budemo imali 30.000 ljudi", rekao je Ivan Maričić, koji je na opasku MOZZART Sporta da li stvarno veruje da će stadion Partizana buiti krcat na prvenstvenim ztakmicama, uzvratio:
"Moramo u to da verujemo, u suprotnom nema potrebe da sedimo ovde".

Ko razume...

Komentari / 0

Ostavite komentar