Због чега је Вучић љут на Ивицу Дачића?

Србија нема амбасадора у Немачкој већ неколико година, а министар спољних послова Ивица Дачић то објашњава да се ради на томе.

Србија 06.05.2015 | 14:25
Због чега је Вучић љут на Ивицу Дачића?

Министарство спољних послова аутономно је у предлагању људи на дипломатске позиције, осим уколико се не двоуме око неке личности, када је уобичајено да се министар консултује са премијером или шефом државе. Како тврди извор "Политике" Дачић предлоге није изнео пред државни врх, а то је оно што му замера и сам премијер Александар Вучић.

То што Србија нема амбасадора у Немачкој већ неколико година Дачић објашњава тиме да ради на томе да се нађе што боље решење јер је то “осетљиво питање због односа које градимо са Немачком и зато је жеља да та решења буду што боља“.

Ни научник не може у амбасадоре
У међувремену су многи стављани, а потом брисани са тог списка, а да се никада није сазнао прави разлог за то. Једна од таквих личности је Дејан Илић, српски научник, први човек моћне АРРИ групе, лидера у производњи филмске и телевизијске опреме, који годинама живи у Немачкој и за кога се спекулисало да је пријатељ Ангеле Меркел.

За Зорана Јеремића, садашњег конзулата у Цириху, кога је предложио бивши министар Иван Мркић, разлог за брисање наводно су биле његове везе са Слободаном Милошевићем( био је последњи југословенски амбасадор у Берлину у Милошевићево време). Иначе, Мркић је као Дачићев предходник оштрим резовима у дипломатији и променио чак 54 амбасадора.

Дачић је најављивао како ће он направити реформе у дипломатији, али до сада није преузео никакве драстичне кораке. Многи му замерају што није преузео ни оне уобичајене за министра и како кажу то је разлог због чега Београд нема амбасадоре у чак 18 држава.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Цирих

06.05.2015 13:09

Овај конзул у Цириху је смешан као цртани филм. Човек се не меша у свој посао. Заборавите да га уопште имате. Штета што га плаћају забадава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

06.05.2015 13:40

Колико ја БИХ боља од Србије. У свакој земљи на истоку има амбасадоре, чвсте везе преко НВО, паралелне везе .

ОДГОВОРИТЕ