Zbog čega je Vučić ljut na Ivicu Dačića?

Srbija nema ambasadora u Nemačkoj već nekoliko godina, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić to objašnjava da se radi na tome.

Srbija 06.05.2015 | 14:25
Zbog čega je Vučić ljut na Ivicu Dačića?

Ministarstvo spoljnih poslova autonomno je u predlaganju ljudi na diplomatske pozicije, osim ukoliko se ne dvoume oko neke ličnosti, kada je uobičajeno da se ministar konsultuje sa premijerom ili šefom države. Kako tvrdi izvor "Politike" Dačić predloge nije izneo pred državni vrh, a to je ono što mu zamera i sam premijer Aleksandar Vučić.

To što Srbija nema ambasadora u Nemačkoj već nekoliko godina Dačić objašnjava time da radi na tome da se nađe što bolje rešenje jer je to “osetljivo pitanje zbog odnosa koje gradimo sa Nemačkom i zato je želja da ta rešenja budu što bolja“.

Ni naučnik ne može u ambasadore
U međuvremenu su mnogi stavljani, a potom brisani sa tog spiska, a da se nikada nije saznao pravi razlog za to. Jedna od takvih ličnosti je Dejan Ilić, srpski naučnik, prvi čovek moćne ARRI grupe, lidera u proizvodnji filmske i televizijske opreme, koji godinama živi u Nemačkoj i za koga se spekulisalo da je prijatelj Angele Merkel.

Za Zorana Jeremića, sadašnjeg konzulata u Cirihu, koga je predložio bivši ministar Ivan Mrkić, razlog za brisanje navodno su bile njegove veze sa Slobodanom Miloševićem( bio je poslednji jugoslovenski ambasador u Berlinu u Miloševićevo vreme). Inače, Mrkić je kao Dačićev predhodnik oštrim rezovima u diplomatiji i promenio čak 54 ambasadora.

Dačić je najavljivao kako će on napraviti reforme u diplomatiji, ali do sada nije preuzeo nikakve drastične korake. Mnogi mu zameraju što nije preuzeo ni one uobičajene za ministra i kako kažu to je razlog zbog čega Beograd nema ambasadore u čak 18 država.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Cirih

06.05.2015 13:09

Ovaj konzul u Cirihu je smešan kao crtani film. Čovek se ne meša u svoj posao. Zaboravite da ga uopšte imate. Šteta što ga plaćaju zabadava.

ODGOVORITE
Name

007

06.05.2015 13:40

Koliko ja BIH bolja od Srbije. U svakoj zemlji na istoku ima ambasadore, čvste veze preko NVO, paralelne veze .

ODGOVORITE