Манастир из 14. вијека добија обрисе

У Козарској Дубици, на локацији Крива Ријека код Кнежице, настављени су радови на ископавању остатака манастира Ђурђевац, за који се сматра да датира из 14. века.

Република Српска 06.05.2015 | 13:55
Манастир из 14. вијека добија обрисе

На пословима припреме терена за откопавање манастирских зидина ангажована су четири археолога и 10 волонтера са подручја општине Козарска Дубица.

- Даљим истраживањем открићемо комплетну контуру манастира, колика је била црква, да ли постоје пратећи објекти или манастирско гробље - рекао је археолог Музеја "Козара" из Приједора Милинко Радивојац.

Археолог из Градишке Милан Ђурђевић каже да је, после откривања темеља манастира и осталих зидина, неопходно спровести делимичну реконструкцију и конзервацију откопаних делова.

- План је да се на ископавању остатака манастира Ђурђевац, које је започето прошле године, ради до јесени - прецизирао је Милан Ђурђевић.

Директор Музеја "Козара" из Приједора Зоран Радоњић нагласио је да тај музеј, као матична кућа културно-историјске баштине за поткозарске општине, има професионалну обавезу да се укључи у ову причу.

Он је подсетио да је почетком године у Музеју организована изложба експоната са археолошког налазишта у Кривој Ријеци код Кнежице.

- Наставак овакве сарадње је неопходан да би се сачувало културно и духовно наслеђе народа овог краја, а то изискује да се сви заједно укључимо јер сама средства која Музеј "Козара" може да обезбеди нису довољна да се заокружи ова прича - изјавио је Радоњић.

СВА РУШЕЊА

Претпоставља се да је манастир Ђурђевац први пут срушен 1538. године, приликом најезде Турака и да је касније обновљен. Према неким проценама, храм је коначни крах доживео крајем 18. века, за време дубичких ратова између Аустрије и Турске. Прецизнији подаци знаће се, међутим, тек када буду завршена ископавања.

НОВА СВЕТИЊА

Мештани Криве Ријеке, села на размеђу Козарске Дубице и Приједора, надају се да ће по завршетку ископавања на овом месту бити подигнут нови манастир, у славу старог. Верују да би изградња храма уз археолошко налазиште довела вернике, туристе, вратила живот у ово село, у којем је некада живело око 2.000 становника.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

06.05.2015 13:51

Много ми је драго да су се људи покренули да раде ископавања. У Фочи има толико археолошких локалитета да многи нису нигдје заведени и вјековима пропадају. Како сам нашао на интернету за један се предпоставља да је из ИВ вијека. Много је старих гробница са поломљеним каменим плочама. Вјероватно је неко тражио нешто вриједно у њима. Богохуљење!

ОДГОВОРИТЕ