Manastir iz 14. vijeka dobija obrise

U Kozarskoj Dubici, na lokaciji Kriva Rijeka kod Knežice, nastavljeni su radovi na iskopavanju ostataka manastira Đurđevac, za koji se smatra da datira iz 14. veka.

Republika Srpska 06.05.2015 | 13:55
Manastir iz 14. vijeka dobija obrise

Na poslovima pripreme terena za otkopavanje manastirskih zidina angažovana su četiri arheologa i 10 volontera sa područja opštine Kozarska Dubica.

- Daljim istraživanjem otkrićemo kompletnu konturu manastira, kolika je bila crkva, da li postoje prateći objekti ili manastirsko groblje - rekao je arheolog Muzeja "Kozara" iz Prijedora Milinko Radivojac.

Arheolog iz Gradiške Milan Đurđević kaže da je, posle otkrivanja temelja manastira i ostalih zidina, neophodno sprovesti delimičnu rekonstrukciju i konzervaciju otkopanih delova.

- Plan je da se na iskopavanju ostataka manastira Đurđevac, koje je započeto prošle godine, radi do jeseni - precizirao je Milan Đurđević.

Direktor Muzeja "Kozara" iz Prijedora Zoran Radonjić naglasio je da taj muzej, kao matična kuća kulturno-istorijske baštine za potkozarske opštine, ima profesionalnu obavezu da se uključi u ovu priču.

On je podsetio da je početkom godine u Muzeju organizovana izložba eksponata sa arheološkog nalazišta u Krivoj Rijeci kod Knežice.

- Nastavak ovakve saradnje je neophodan da bi se sačuvalo kulturno i duhovno nasleđe naroda ovog kraja, a to iziskuje da se svi zajedno uključimo jer sama sredstva koja Muzej "Kozara" može da obezbedi nisu dovoljna da se zaokruži ova priča - izjavio je Radonjić.

SVA RUŠENjA

Pretpostavlja se da je manastir Đurđevac prvi put srušen 1538. godine, prilikom najezde Turaka i da je kasnije obnovljen. Prema nekim procenama, hram je konačni krah doživeo krajem 18. veka, za vreme dubičkih ratova između Austrije i Turske. Precizniji podaci znaće se, međutim, tek kada budu završena iskopavanja.

NOVA SVETINjA

Meštani Krive Rijeke, sela na razmeđu Kozarske Dubice i Prijedora, nadaju se da će po završetku iskopavanja na ovom mestu biti podignut novi manastir, u slavu starog. Veruju da bi izgradnja hrama uz arheološko nalazište dovela vernike, turiste, vratila život u ovo selo, u kojem je nekada živelo oko 2.000 stanovnika.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

06.05.2015 13:51

Mnogo mi je drago da su se ljudi pokrenuli da rade iskopavanja. U Foči ima toliko arheoloških lokaliteta da mnogi nisu nigdje zavedeni i vjekovima propadaju. Kako sam našao na internetu za jedan se predpostavlja da je iz IV vijeka. Mnogo je starih grobnica sa polomljenim kamenim pločama. Vjerovatno je neko tražio nešto vrijedno u njima. Bogohuljenje!

ODGOVORITE