Соколац: Припрема земљишта за сјетву зоби

Пала је прва бразда на имању Центра за унапређење пољопривреде на Мајданима.

Република Српска 06.05.2015 | 13:25
Соколац: Припрема земљишта за сјетву зоби

О будућем статусу Центра за унапређење пољоровреде на Мајданима код Сокоца разговарало се више од двије године. Било је лоших искустава, нечасних покушаја куповине објеката Центра и земљишта које му припада, али је то спријечено.

Захваљујући министру пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стеви Мирјанићу и активностима руководства општине Соколац, Центар је постао саставни дио Пољопривредног института РС. Поред министра Мирјанића, за будућност Центра много су урадили покојни Миланко Реновица и Митар Башевић.

Било је ријечи да ова установа постане 18. организациона јединица Универзитета Источно Сарајево, али је Влада оцијенила да је повољније рјешења да Центар функционише у саставу Пољопривредног института Републике Српске.

Јуче смо имали прилику да забиљежимо изузетно ведру вијест. На имањима Центра пала је прва бразда. Припрема се замљиште за сјетву зоби. Радиће се и на припреми земљишта за јесењу сјетву. У почетку, како су најавили из Пољопривредног института Бањалука, производиће се житарице и травно-дјетелинске смјесе.

Како је рекао начелник општине Соколац Милован Бјелица, Општина Соколац и Град Источно Сарајево даће пуну подршку Центру за унапређење пољопривреде у брдско-планинском подручју, који ће много значити за РС и шире.

- Пуних 27 мјесеци борио сам се да Центар оживи. Прошли смо тешке тренутке. Било је опструкције, покушаја куповине објеката и земљишта ове установе, али смо те нечесне радње спријечили. Срећан сам да су кренули радови, да је коначно механизација ушла на парцеле Центра. Ово је велики дан за нашу општину. Хвала министру Стеву Мирјанићу, декану Пољопривредног факулетата у Источном Сарајеву Весни Милић, ректору Универзитета Источно Сарајево Радославу Грујићу, професору Грују Бјековићу, академику Нову Пржуљу, који су уложили велике напоре како би коначно дошао тренутак почетка оживљавања производње на имањима Центра. Захвалност дугујемо и покојном Миланку Реновици, као и Митру Башовићу – рекао је Бјелица.

Пољопривредни институт Бањалука на имањима Центра на Мајданима развијаће истраживање у области заштите биља. Настојаће се да се на основу нових технолошких рјешења дође до бољих призводних резултата, да ова установа послује на комерцијалној основи, без дотације државе. Те, како кажу у Пољопривредном институту, планирати производњу која ће доности профит и ову институцију учинити самоодрживом. Жеља је да Центар буде истраживачки, едукативни и производни.

Неће се занемарити улога Универзитета Источно Сарајево - Пољопривредног и Технолошког факултета. Студентима ће бити омогућено да користе оно што ће пружати ова установа у научно-истраживачком раду. То исто важи и за студенте Универзитета у Бањалуци.

Познато је да РС издваја значајна средства за увоз сјемена, али је исто тако познато да Пољопривредни институт у Бањалуци има квалитетне сорте житарица – пшенице, јечма, овса, као и квалитетне сорте трава. То је оно на чему ће се снажно инсистирати, форисирати сјеменска производња трава и стрних жита, али неће се заборавити и производња сјемена кромпира. Овај центар, у почетку, треба да буде језгро унапређења пољопривреде у источном дијелу РС, а касније да сјеменском производњом „покрива" цијело подручје БиХ

Коментари / 0

Оставите коментар