Sokolac: Priprema zemljišta za sjetvu zobi

Pala je prva brazda na imanju Centra za unapređenje poljoprivrede na Majdanima.

Republika Srpska 06.05.2015 | 13:25
Sokolac: Priprema zemljišta za sjetvu zobi

O budućem statusu Centra za unapređenje poljorovrede na Majdanima kod Sokoca razgovaralo se više od dvije godine. Bilo je loših iskustava, nečasnih pokušaja kupovine objekata Centra i zemljišta koje mu pripada, ali je to spriječeno.

Zahvaljujući ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevi Mirjaniću i aktivnostima rukovodstva opštine Sokolac, Centar je postao sastavni dio Poljoprivrednog instituta RS. Pored ministra Mirjanića, za budućnost Centra mnogo su uradili pokojni Milanko Renovica i Mitar Bašević.

Bilo je riječi da ova ustanova postane 18. organizaciona jedinica Univerziteta Istočno Sarajevo, ali je Vlada ocijenila da je povoljnije rješenja da Centar funkcioniše u sastavu Poljoprivrednog instituta Republike Srpske.

Juče smo imali priliku da zabilježimo izuzetno vedru vijest. Na imanjima Centra pala je prva brazda. Priprema se zamljište za sjetvu zobi. Radiće se i na pripremi zemljišta za jesenju sjetvu. U početku, kako su najavili iz Poljoprivrednog instituta Banjaluka, proizvodiće se žitarice i travno-djetelinske smjese.

Kako je rekao načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, Opština Sokolac i Grad Istočno Sarajevo daće punu podršku Centru za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području, koji će mnogo značiti za RS i šire.

- Punih 27 mjeseci borio sam se da Centar oživi. Prošli smo teške trenutke. Bilo je opstrukcije, pokušaja kupovine objekata i zemljišta ove ustanove, ali smo te nečesne radnje spriječili. Srećan sam da su krenuli radovi, da je konačno mehanizacija ušla na parcele Centra. Ovo je veliki dan za našu opštinu. Hvala ministru Stevu Mirjaniću, dekanu Poljoprivrednog fakuletata u Istočnom Sarajevu Vesni Milić, rektoru Univerziteta Istočno Sarajevo Radoslavu Grujiću, profesoru Gruju Bjekoviću, akademiku Novu Pržulju, koji su uložili velike napore kako bi konačno došao trenutak početka oživljavanja proizvodnje na imanjima Centra. Zahvalnost dugujemo i pokojnom Milanku Renovici, kao i Mitru Bašoviću – rekao je Bjelica.

Poljoprivredni institut Banjaluka na imanjima Centra na Majdanima razvijaće istraživanje u oblasti zaštite bilja. Nastojaće se da se na osnovu novih tehnoloških rješenja dođe do boljih prizvodnih rezultata, da ova ustanova posluje na komercijalnoj osnovi, bez dotacije države. Te, kako kažu u Poljoprivrednom institutu, planirati proizvodnju koja će donosti profit i ovu instituciju učiniti samoodrživom. Želja je da Centar bude istraživački, edukativni i proizvodni.

Neće se zanemariti uloga Univerziteta Istočno Sarajevo - Poljoprivrednog i Tehnološkog fakulteta. Studentima će biti omogućeno da koriste ono što će pružati ova ustanova u naučno-istraživačkom radu. To isto važi i za studente Univerziteta u Banjaluci.

Poznato je da RS izdvaja značajna sredstva za uvoz sjemena, ali je isto tako poznato da Poljoprivredni institut u Banjaluci ima kvalitetne sorte žitarica – pšenice, ječma, ovsa, kao i kvalitetne sorte trava. To je ono na čemu će se snažno insistirati, forisirati sjemenska proizvodnja trava i strnih žita, ali neće se zaboraviti i proizvodnja sjemena krompira. Ovaj centar, u početku, treba da bude jezgro unapređenja poljoprivrede u istočnom dijelu RS, a kasnije da sjemenskom proizvodnjom „pokriva" cijelo područje BiH

Komentari / 0

Ostavite komentar