Зграда у којој сви станари имају добар поглед

Тајвански индустријски дизајнер Шин Куо осмислио је футуристичку зграду у којој ће сви станари живети на првом, али и на последњем спрату. Реч је о ротирајућој грађевини у оквиру које ће станови моћи да мењају места.

Занимљивости 06.05.2015 | 08:41
Зграда у којој сви станари имају добар поглед

вака смештајна јединица по потреби ће моћи да "клизи" низ путању која подсећа на ролеркостер и протеже се на 27 спратова.

То значи да ће иста породица у једном тренутку живети на последњем спрату, а у следећем ће њихове комшије имати бољи поглед од њих.

Када стан "сиђе" у приземље, уз помоћ дизалице ће поново моћи да се подигне до највишег нивоа, а онда се процес понавља.

 


Пре сваког покрета, улазна врата ће се аутоматски закључавати, а доток воде и струје прекидати, да би одмах по заустављању све поново почело да функционише.

Шин Куо, који је пројекат покренуо на Академији уметности у Сан Франциску, каже да ротирајућа зграда представља завршетак ере у којој су само најбогатији купци некретнина имали добар поглед са прозора.

- Урбанизација је све бржа, а људи који живе на нижим спратовима више не могу ништа да виде од зграда које ничу у околини. Од сада станови на вишим спратовима неће бити драстично скупљи у односу на оне на нижим - каже дизајнер који тренутно тражи инвеститора.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар