Zgrada u kojoj svi stanari imaju dobar pogled

Tajvanski industrijski dizajner Šin Kuo osmislio je futurističku zgradu u kojoj će svi stanari živeti na prvom, ali i na poslednjem spratu. Reč je o rotirajućoj građevini u okviru koje će stanovi moći da menjaju mesta.

Zanimljivosti 06.05.2015 | 08:41
Zgrada u kojoj svi stanari imaju dobar pogled

vaka smeštajna jedinica po potrebi će moći da "klizi" niz putanju koja podseća na rolerkoster i proteže se na 27 spratova.

To znači da će ista porodica u jednom trenutku živeti na poslednjem spratu, a u sledećem će njihove komšije imati bolji pogled od njih.

Kada stan "siđe" u prizemlje, uz pomoć dizalice će ponovo moći da se podigne do najvišeg nivoa, a onda se proces ponavlja.

 


Pre svakog pokreta, ulazna vrata će se automatski zaključavati, a dotok vode i struje prekidati, da bi odmah po zaustavljanju sve ponovo počelo da funkcioniše.

Šin Kuo, koji je projekat pokrenuo na Akademiji umetnosti u San Francisku, kaže da rotirajuća zgrada predstavlja završetak ere u kojoj su samo najbogatiji kupci nekretnina imali dobar pogled sa prozora.

- Urbanizacija je sve brža, a ljudi koji žive na nižim spratovima više ne mogu ništa da vide od zgrada koje niču u okolini. Od sada stanovi na višim spratovima neće biti drastično skuplji u odnosu na one na nižim - kaže dizajner koji trenutno traži investitora.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar