Случај Даниловић - понавља се суђење

Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду којом је Бранко Филиповић звани Фидо био осуђен на четири и по године затвора због тешког рањавања председника кошаркашког клуба "Партизан" Предрага Даниловића 18. маја 2013. године у својој кафани  "Кафаница" на Кошутњаку.

Србија 05.05.2015 | 22:53
Случај Даниловић - понавља се суђење

Истом одлуком наложено је Вишем суду да понови суђење Филиповићу, који се брани са слободе.

Апелациони суд је  у информацији објављеној на сајту, навео да се основано  жалбама окривљеног и његових бранилаца указује да је првостепена пресуда донета уз битне повреде одредаба кривичног поступка, с обзиром да је изрека пресуде неразумљива, односно да је у супротности са разлозима пресуде.

Такође, како је додао тај суд, у пресуди нису наведени разлози о одлучним чињеницама, а дати разлози су потпуно нејасни и у знатној мери противречни.

"Због тога се за сада не може прихватити ни закључак првостепеног суда, да је окривљени на начин описан у изреци првостепене пресуде извршио кривично дело убиство у покушају", наводи Апелациони суд.

Филиповићу је притвор, у којем је био седам и по месеци, укинут прошле године у фебруару после изрицања првостепене пресуде.

Оптужницом се терети да је извршио кривично дело убиство у покушају, јер је након свађе са Даниловићем који му је био пријатељ, насрнуо ножем на њега, и задао му тешке телесне повреде.

После напада је побегао, а предао се две недеље касније.

Филиповић је током изношења одбране на суду тврдио да није хтео да убије Даниловића.

Хтео је, како је рекао, да му ножем који је био на столу пробуши гуме на аутомобилу, како не би отишао кући, али да је тада избила свађа и онда је убо Даниловића.

Током поступка предлагао је да склопи споразум са тужиалштвом о признању кривице али за кривично дело тешке телесне повреде, међутим тужиалштво тај предлог није прихватило.

Даниловић, који у том поступку има статус оштећеног, придружио се кривичном гоњењу Филиповића, али није тражио накнаду штете.

Филиповић је од 18. маја до 2. јуна, када је ухапшен, био у бекству, док се Даниловић у Клиничком центру Србије опоравио од напада.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар