Slučaj Danilović - ponavlja se suđenje

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je Branko Filipović zvani Fido bio osuđen na četiri i po godine zatvora zbog teškog ranjavanja predsednika košarkaškog kluba "Partizan" Predraga Danilovića 18. maja 2013. godine u svojoj kafani  "Kafanica" na Košutnjaku.

Srbija 05.05.2015 | 22:53
Slučaj Danilović - ponavlja se suđenje

Istom odlukom naloženo je Višem sudu da ponovi suđenje Filipoviću, koji se brani sa slobode.

Apelacioni sud je  u informaciji objavljenoj na sajtu, naveo da se osnovano  žalbama okrivljenog i njegovih branilaca ukazuje da je prvostepena presuda doneta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka, s obzirom da je izreka presude nerazumljiva, odnosno da je u suprotnosti sa razlozima presude.

Takođe, kako je dodao taj sud, u presudi nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama, a dati razlozi su potpuno nejasni i u znatnoj meri protivrečni.

"Zbog toga se za sada ne može prihvatiti ni zaključak prvostepenog suda, da je okrivljeni na način opisan u izreci prvostepene presude izvršio krivično delo ubistvo u pokušaju", navodi Apelacioni sud.

Filipoviću je pritvor, u kojem je bio sedam i po meseci, ukinut prošle godine u februaru posle izricanja prvostepene presude.

Optužnicom se tereti da je izvršio krivično delo ubistvo u pokušaju, jer je nakon svađe sa Danilovićem koji mu je bio prijatelj, nasrnuo nožem na njega, i zadao mu teške telesne povrede.

Posle napada je pobegao, a predao se dve nedelje kasnije.

Filipović je tokom iznošenja odbrane na sudu tvrdio da nije hteo da ubije Danilovića.

Hteo je, kako je rekao, da mu nožem koji je bio na stolu probuši gume na automobilu, kako ne bi otišao kući, ali da je tada izbila svađa i onda je ubo Danilovića.

Tokom postupka predlagao je da sklopi sporazum sa tužialštvom o priznanju krivice ali za krivično delo teške telesne povrede, međutim tužialštvo taj predlog nije prihvatilo.

Danilović, koji u tom postupku ima status oštećenog, pridružio se krivičnom gonjenju Filipovića, ali nije tražio naknadu štete.

Filipović je od 18. maja do 2. juna, kada je uhapšen, bio u bekstvu, dok se Danilović u Kliničkom centru Srbije oporavio od napada.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar