Ле Пен: Марин, удај се, не брукај ме

Рат у француској десничарској породици Ле Пен наставља да кључа, а Жан-Мари ле Пен сада каже да би победа његове ћерке на изборима 2017. била "скандал".

Свијет 05.05.2015 | 14:47
Ле Пен: Марин, удај се, не брукај ме

Ветеран француске крајње деснице, коме је суспендовано чланство у партији Национални фронт одлуком извршног бироа странке коју је основао, каже да нема довољно оштрих речи да изрази бес због одлуке коју сматра издајом.

Дисциплинска комисија странке, коју сада води Марин ле Пен, опозвала је јуче чланство Жан-Марија ле Пена (86) због његових поновљених антисемитских опаски и ставова о Другом светском рату и донела одлуку да га суспендује и да за три месеца сазове партијски конгрес на којем ће затражити да му се одузме титула доживотог почасног председника странке.

Киптећи од беса због одлуке странке коју је градио скоро четири деценије, Жан-Мари Лепен је данас на француској телевизији "Европ 1" рекао да је "издан и третиран на скандалозан начин" те да се "за сада" противи евентуалној победи своје кћерке у председничкој трци 2017.

"Када би таква морална начела требало да председавају француској држави, то би било скандалозно", истакао је, указавши да га је сопствена кћерка издала.

Он је кћерки саветовао да се уда и промени презиме, јер ће му, како каже, тако бити лакше, преноси париски дневник "Монд".

"Стид ме је што председница Националног фронта носи моје презиме и желим да га изгуби што пре", нагласио је, додавши да не признаје било какву везу са "неким ко га је издао на тако скандалозан начин".

У другом интервјуу француским медијима који је данас емитован, Жан-Мари ле Пен најоштрије критикује извршни биро Националног фронта, који га је јуче суспендовао са седам гласова наспрам једног, а који он описује као "скупину плаћеника".

Најавио је да ће тражити да му партија врати део чланарине, а није искључио ни могућност да кривично гони странку, при чему ће, како је упозорио, "употребити сва средства".

Осим што је изгубио статус члана партије, Жан-Мари ле Пен би за три месеца лако могао да изгуби и статус почасног председника одлуком ванредног страначког конгреса.

Ле Пен никада није био обични члан Националног фронта. Учествовао је у оснивању странке 1972. године и потом постао њен председник, што је био све до јануара 2011. када је, на конгресу у Туру то место уступио својој кћерки Марин, а тада је основан и нови статус у странци - статус почасног председника, који му је припао. Укидање тог статуса је сада одобрила већина чланова извршног бироа, највише инстанце странке, али је потребно да је одобре и страначки активисти.

Жан-Мари ле Пен не сумња у подршку чланова странке, за које је сигуран да ће "бити огорчени због завере против њега, барем они који имају смисао за хумор".

"Ту подршку нисам украо нити наследио... А ако нађу мој леш, знајте да се нисам убио", каже и додаје да не намерава да се повуче из политичког живота и да ће наставити да говори у своје име што је, како наводи, радио и у последње четири године откако није председник странке.

Марин ле Пен, која је у сукобу са оцем већ месецима, у недељу је на француској телевизији Ителе рекла да, како сматра, он више не би требало да говори у име Националног фронта.

Она се, имајући у виду председничке изборе 2017. године, бори да трансформише ову антиимиграционо настројену странку из статуса политички одбачене партије у алтернативу која је пријатељски оријентисана према гласачима.

Марин ле Пен се фокусира на традиционалне страначке теме, као што су имиграција и безбедност, као и на придобијање подршке против онога што назива исламизацијом Француске, а анкете показују да подршка њеној партији расте, потврђујући резултате које је остварила на недавним изборима.

Жан-Мари ле Пен недавно је поново изнео примедбе, због којих је у прошлости осуђен, а у којима минимализује значај Холокауста и уздиже француског ратног лидера Филипа Петена, који је сарађивао с нацистима.

Он је почетком априла на француској телевизији РМС рекао да су гасне коморе нацистичког режима само "детаљ" из Другог светског рата, што је одмах изазвало бурно реаговање његове кћерке.

Једно је сигурно - Марин ле Пен од сада мора да има у виду једног новог противника, који је и те како решен да јој препречи пут ка власти, и који је не сматра ништа бољом од њених политичких непријатеља.

"Заправо, она је чак гора од њих, јер вас прави противник напада спреда. А она мене напада с леђа", закључује са жаљењем Жан-Мари ле Пен, који је задржао мандат европског посланика и регионалног саветника.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ћорсон

05.05.2015 12:52

Е мој Жан, зар не видиш Марин воли да пије воде из крзненог бунара, како онда да се уда :)))

ОДГОВОРИТЕ