24 милиона дуга за пољопривреду Српске

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић рекао је Срни да пољопривредницима још није исплаћено 13,5 милиона КМ дуга за прошлогодишње подстицаје.

Република Српска 05.05.2015 | 22:57
24 милиона дуга за пољопривреду Српске

Дојичиновић је рекао да су воћарима, што се тиче подршке директној производњи, исплаћени подстицаји, али да нису субвенције које се односе на капитална улагања.

Он је додао да се исплата сваког мјесеца пролонгира, односно да надлежни обећавају, али не исплаћују.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске Владимир Усорац изјавио је Срни да дуг за прошлогодишње подстицаје, уз подстицај који се односи на први квартал ове године, достиже износ од 24 милиона КМ.

"Тих 24 милиона КМ угрозило је прољетну сјетву и она се обавља у мањем обиму и далеко неквалитетније", истакао је Усорац и додао да су најугроженији мљекари, њих шест хиљада, којима се само за млијеко дугује 2,5 милиона КМ.

Он је оцијенио да су многи пољопривредни произвођачи у тешкој ситуацији, односно да не могу хранити стоку јер су сав новац уложили у сјетву надајући се подстицајима.

Критику за неисплаћене подстицаје Усорац не упућује Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, нити ресорном министру Стеви Мирјанићу, већ Влади Српске.

"Посланицима су исплаћене плате и за март ове године, а сељацима нису ни дугови", закључио је Усорац.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Срни је речено да Влада Српске чини све напоре и предузима мјере да у што краћем року буду исплаћени сви подстицаји.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

логично

05.05.2015 12:32

Од чега да буде исплаћено? Подстицај се исплаћује из буџета а буџет се пуни плаћањем пореза на нову вриједност коју створе производна предузећа. Шта се на овом простору производи? Скоро па ништа. Да ли је могуће створити нову вриједност прерадом кромпира у чипс с тим да су и трактори и нафта и прерадјивачка технологија увезени. Није. Биће све горе и горе и паст ћете траву ускоро. Неписмени багрови, подлаци и покварењаци нису нигдје створили ништа па неће ни овдје. А такве овај народ упорно бира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја 05.05.2015

05.05.2015 14:11

Усорац само млати празну сламу њему ништа не мањка код њега ВЛАДА са СВИМ МИНИСТРИМА скоро сваки други викенд окрећу ЈУНЕ ИЛИ МАЛО ВЕЋЕ ТЕЛЕ он добије пдстицај сваке године само лаже ове пољопривреднике Видите како УМИЋЕВИЋ не лапрда из БЕМЕ и он се БАЈИ увукао у шу**к

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИХ

05.05.2015 15:50

Ово , је моја земља !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Западна анализа

05.05.2015 17:02

Срамота је поменути име садасње власт у корист становниства који зиви на тим просторима.Појам исплате је Сицилијансдки рулет на подруцју:, цемера,туге ,народа који се надају бољем у владајуцој елити СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

05.05.2015 17:45

Маја, браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

05.05.2015 18:29

Само нека краду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ој роде

05.05.2015 21:06

Министар забораван, а како и не би био које су године за вратом.

ОДГОВОРИТЕ