Исламска заједница у БиХ мора спријечити регрутовање вехабија

Професор на Факултету исламских наука Есад Дураковић оцијенио је да Исламска заједница у БиХ треба да дјелује на освјешћивању традиционалних босанских муслимана да не исказују наклоњеност вехабијској заједници и да не допусте да се регрутују нове вехабије.

Босна и Херцеговина 05.05.2015 | 13:51
Исламска заједница у БиХ мора спријечити регрутовање вехабија

Коментаришући терористички напад на полицијску станицу у Зворнику, Дураковић је рекао да је перцепција тог догађаја врло сложена и да тај злочиначки акт има много аспеката, те оцијенио да се овакве акције могу посматрати као "наговјештаји" и "генералне пробе".

Подсјетивши да је раније, прије више година упозоравао на опасност вехабизма, Дураковић је гостујући на ТВ1 изразио увјерење да је инсталирање вехабизма међу муслимане у БиХ међународни пројекат.

Он је упозорио да је вехабизам усмјерен против интереса Бошњака, а тиме и против БиХ.

"Бивши поглавар Исламске заједнице /Мустафа Церић/ је тетошио те људе и називао их је новим муслиманима, што је афирмативно. Или, сјетимо се терористичог напада на полицијску станицу у Бугојну, када је он рекао да ту нема посла за Исламску заједницу у БиХ и да Исламска заједница неће интервенисати", додао је Дураковић.

Према његовим ријечима, ако неко изврши терористички акт у тако сложеној политичкој ситуацији, у име ислама, а онда врховни поглавар Исламске заједнице каже да с тим нема ништа, то је тотално погрешан приступ, односно амнестирање идеологије тих људи, њихових намјера, политике и амбиција с највише инстанце у БиХ.

Напомињући да је вехабизам врло јак на Косову, те да га има и у Македонији и Црној Гори, Дураковић је упозорио да је посебно опасан за ситуацију у БиХ, јер је "позиција муслимана овдје врло деликатна".

"Вехабије својим акцијама иду на руку онима који желе муслимане представити као непоправљиве екстремисте, као један потпуно дезоријентишући фактор који дестабилизује ситуацију", додао је он.

Дураковић сматра и да службе безбједности не реагују адекватно и да је несхватљиво да може постојати нека енклава, село, у које не могу ући полицијски органи када хоће.

"То значи да безбједносне службе, прећутно, то толеришу и не чине оно што би морале", истакао је Дураковић и упозорио да, уколико се не ријеши проблем вехабизма, БиХ пријети међубошњачки сукоб, али долази у питање и опстанак БиХ.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

05.05.2015 12:03

У ВЈЕРСКИМ ЗАЈЕДНИЦАМА-КОНФЕСИЈМА СЕ ОБРЋЕ ОГРОМНА ЛОВА, А НАРОЧИТО У ИВЗ ИЛИ ТАЧНИЈЕ КОД МУСЛИМАНА-БОШЊАКА. ПОЈЕДИНЦИ ТО ЗЛОУПОТРЕБЉАВАЈУ И КОРИСТЕ ТЕРОРИСТИЧКЕ АКЦИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

05.05.2015 12:22

По мени су битнији политичари и њихов став по овом великом проблему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додано

05.05.2015 14:23

Власти су криве, јер тако несто да се дозволи и не осуди је неопростиво. Не смије постојати нити један једини дио територије БиХ гдје не мозе полиција да додје кад хоце, па онда нисмо дрзава,онда је то анархија.

ОДГОВОРИТЕ