Видео: Стјуарт Бингам је нови свјетски првак у снукеру!

Енглески снукераш Стјуарт Бингам нови је светски првак, пошто је у финалу савладао сународника Шона Марфија са 18:15 у фрејмовима.

Остали спортови 05.05.2015 | 12:40
Видео: Стјуарт Бингам је нови свјетски првак у снукеру!

Бингам је први пут играо у финалу заокруживши сан у Крусибл театру у Шефилду, у којем је претходно избацио три бивша светска шампиона и једног некадашњег финалисту.

Момак из Есекса почео је сигурном победом над Робијем Вилијамсом, да би у другом колу са стола почистио Грејема Дота, резултатом 13:5.

Тада је било време да направи највеће изненађење на турниру и елиминише петоструког светског шампиона Ронија О’Саливена са 13:9. Пун самопоуздања, Стјуарт је дошао у полуфинале у којем је избацио можда и највећег фаворита за титулу Џада Трампа, направивши брејк од 62 поена у последњем, 37. фрејму.

У последњи меч на турниру ушао је као аутсајдер, пошто му је противник био првак из 2005. Шон Марфи. Марфи је боље отворио меч, повео са 3:1, а онда у другој сесији четири пута узастопно “украо” фрејм противнику за вођство од 8:4.

Чинило се да је тада преломио меч, али се Бингам вратио освојивши осам од наредних девет партија за преокрет – 12:9. Трећу сесију 38-годишњи Енглез добио је са 6:2 и први пут постао фаворит од почетка турнира.

Нешто мање од сат времена касније Стјуарт Бингам је убацио последњу и најважнију куглу у каријери која му је донела наслов светског шампиона.

“Ово је једноставно нереално. На 15:15 сам већ почео да спремам губитнички говор. Ишао сам од јачег противника ка јачем, од првог кола. Морам да честитам Марфију и целом његовом тиму, они су ми пожелели све најбоље”, рекао је Бингам.

Он је постао трећи најстарији и 20. различити првак света, а одавно је оборио рекорд као најстарији дебитант у финалу.

Такође, добио је чек од 300.000 фунти и на новој ранг листи попеће се са десетог на друго место, одмах иза прошлогодишњег шампиона Марка Селбија.

Коментари / 0

Оставите коментар