Video: Stjuart Bingam je novi svjetski prvak u snukeru!

Engleski snukeraš Stjuart Bingam novi je svetski prvak, pošto je u finalu savladao sunarodnika Šona Marfija sa 18:15 u frejmovima.

Ostali sportovi 05.05.2015 | 12:40
Video: Stjuart Bingam je novi svjetski prvak u snukeru!

Bingam je prvi put igrao u finalu zaokruživši san u Krusibl teatru u Šefildu, u kojem je prethodno izbacio tri bivša svetska šampiona i jednog nekadašnjeg finalistu.

Momak iz Eseksa počeo je sigurnom pobedom nad Robijem Vilijamsom, da bi u drugom kolu sa stola počistio Grejema Dota, rezultatom 13:5.

Tada je bilo vreme da napravi najveće iznenađenje na turniru i eliminiše petostrukog svetskog šampiona Ronija O’Salivena sa 13:9. Pun samopouzdanja, Stjuart je došao u polufinale u kojem je izbacio možda i najvećeg favorita za titulu Džada Trampa, napravivši brejk od 62 poena u poslednjem, 37. frejmu.

U poslednji meč na turniru ušao je kao autsajder, pošto mu je protivnik bio prvak iz 2005. Šon Marfi. Marfi je bolje otvorio meč, poveo sa 3:1, a onda u drugoj sesiji četiri puta uzastopno “ukrao” frejm protivniku za vođstvo od 8:4.

Činilo se da je tada prelomio meč, ali se Bingam vratio osvojivši osam od narednih devet partija za preokret – 12:9. Treću sesiju 38-godišnji Englez dobio je sa 6:2 i prvi put postao favorit od početka turnira.

Nešto manje od sat vremena kasnije Stjuart Bingam je ubacio poslednju i najvažniju kuglu u karijeri koja mu je donela naslov svetskog šampiona.

“Ovo je jednostavno nerealno. Na 15:15 sam već počeo da spremam gubitnički govor. Išao sam od jačeg protivnika ka jačem, od prvog kola. Moram da čestitam Marfiju i celom njegovom timu, oni su mi poželeli sve najbolje”, rekao je Bingam.

On je postao treći najstariji i 20. različiti prvak sveta, a odavno je oborio rekord kao najstariji debitant u finalu.

Takođe, dobio je ček od 300.000 funti i na novoj rang listi popeće se sa desetog na drugo mesto, odmah iza prošlogodišnjeg šampiona Marka Selbija.

Komentari / 0

Ostavite komentar