Опрезно са крпељима

Са доласком првих топлих дана појавили су се и крпељи, чији убод на кожи може да прође без последица, али може и да пренесе Лајмску болест.

Здравље 05.05.2015 | 10:47
Опрезно са крпељима

Са доласком првих топлих дана појавили су се и крпељи, чији убод на кожи може да прође без последица, али може и да пренесе Лајмску болест.

Колико је крпеља у Србији заражено и колико њих су потенцијални преносиоци Лајмске болести не постоје прецизни подаци.

Пре неколико година рађена су истраживања за Београд и том приликом је установљено да је једна трећина крпеља заразна, односно да могу да пренесу ту болест.

Према подацима Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић - Батут", у Србији се годишње у просеку пријави око 800 оболелих од Лајмске болести у свим старосним категоријама.

Епидемиолози кажу да Лајмска болест има највећу учесталост у групи болести које се преносе путем неког вектора, у овом случају зараженог крпеља.

Ако се по повратку из природе примети да се крпељ закачио на кожу, обавезно треба потражити помоћ лекара, јер ће у лекарској ординацији бити најефикасније уклоњен.

Лекари никако не препоручује самоиницијативно уклањање и мазање крпеља било каквим препаратима, већ хитан одлазак код лекара да би се благовремено дала одговарајућа терапија, јер је лечење у почетној фази најефикасније.

Пре одласка у природу, кожу треба заштитити одећом дугих рукава, пожељно је панталоне ставити у чарапе, а по повратку из природе добро преконтролисати читаву кожу зато што се крпељ може закачити на одећу и тако пронаћи пут до голе коже.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар