Мамић испунио обећање - Динамова 10. титула!

Пре десет година, газда загребачког Динама Здравко Мамић је обећао: "Динамо ће бити првак Хрватске у наредних 10 година". Испунио је обећање. Додуше, није имао ко да слави десету титулу "модрих"...

Фудбал 05.05.2015 | 08:20
Мамић испунио обећање - Динамова 10. титула!

Загребачки Динамо је апсолутни владар хрватског фудбала.

Десету годину заредом загребачки "модри" стижу, мање-више, супериорно до титуле првака Хрватске. Ријека је нешто као претила ове сезоне, али Динамо је лако одбио све нападе (Динамо има 12 бодова више од Ријеке, али и бољи међусобни скор, тако да је већ сада обезбедио титулу).

Реално, загребачки клуб и нема неког јаког такмаца у лиги. Сплитски Хајдук грца у финансијском блату, Ријека је стабилна, али и даље нема "то" што треба за титулу, остали су далеко испод квалитета Динама.

Дакле, Динамо је десети пут шампион Хрватске, али у никад јаднијој атмосфери прославља овај успех.

Најватренији навијачи Динама, такозвани Бад Блуе Боyс одавно бојкотују утакмице у "Максимиру", незадовољни радом Здравка Мамића, а на мечевима се скупи тек пар стотина гледалаца. Овај бојкот и није тако лош, јер БББ углавном праве нереде где год се појаве, а Динамо плаћа, тако да Мимићевој империји то и иде на руку.

Ипак шампион државе-чланице Европске уније игра утакмице у сабласној тишини, а без тог "штимунга" са трибина ни титула нема онај прави "укус".

Али, то, наравно, не умањује успех играча на терену. Они су заслужено освојили пехар, јер су далеко најквалитетнији у лиги.

Занимљиво је да је ово тек друга од последњих десет сезона коју је Динамо почео и завршио са једним тренером. Прве године, односно 2005/06. је то учинио покојни Јосип Куже и сада Зоран Мамић (брат Здравка Мамића).

У свим осталим сезонама била је најмање једна промена на месту тренера, јер је Здравко Мамић био незадовољан - било учињеним на домаћем терену, било у евро-такмичењима. Имао је Динамо и европских бламова, попут учешћа у Лиги шампиона (2011/12.) када је био надомак неславног рекорда по броју примљених голова у групи (довољно је подсетити на дебакл од Лиона 1:7).

Али, опет - Динамо је играо Лигу шампиона у претходних десет година и то три пута.

"Мрља" на ову, десету узастопну Динамову титулу може да буде и састав тима. Иако се у Динаму заклињу у своју школу, ову сезону изнео је тим у којем је чак осморица странаца! Опет, мало који менаџер прави такве послове у региону у овом послу као што то ради Здравко Мамић. Продаје играче за двоцифрене милионске износе (у еврима, разуме се).

Коментари / 0

Оставите коментар