Видео: Ко није плакао за Титом, знајте да лаже!

„Сви смо знали да је Тито на самрти, али нас је вест коју смо дочекали на терену све дотукла. Плакао сам као киша“, каже Бошко Ђуровски на годишњицу смрти Јосипа Броза и прекинутог дербија Хајдук - Црвена звезда.

Фудбал 04.05.2015 | 15:20
Видео: Ко није плакао за Титом, знајте да лаже!

Плачу навијачи, плачу играчи, плачу и судије... Колективни јецај се 4. маја 1980. проломио тадашњом Југославијом, а као једно од сведочанстава колико је смрт Јосипа Броза Тита потресла некада заједничку државу узима се прекинута утакмица Хајдук - Црвена звезда, у Сплиту.

Тачно 35 године касније актери култног дуела истичу да их је вест о смрти Тита искрено погодила и да се на стадиону Пољуд нису претварали пред ТВ камерама, већ да је њихова реакција била природна.
„Језив тренутак. Сви смо знали да је Тито на самрти, али нас је вест коју смо дочекали на терену све дотукла. Плакао сам као киша. Лепо се живело у време Броза и није се обраћала пажњана то ко је Србин, Хрват, Македонац, Словенац или Босанац. Никад више нећемо имати тај осећај јединства. Због тога памтим и не стидим се суза за Титом“, истиче у разговору за Ало Бошко Ђуровски, у то време првотимац црвено-белих.

Дерби између Хајдука и Црвене звезде прекинут је у 15.05, при резултату 0:0, кад је спикер на стадиону објавио да је после дуже болести преминуо први човек државе. Остало је сећање да је та информација дословце покосила браћу Вујовић (Зорана и Златка) који су од туге пали на траву.
„Ко каже да није плакао за Титом тај лаже! Уосталом, постоје ТВ снимци, фотографије... Од историје се не може побећи, нити има разлога за нечим таквим. Мој брат Зоран је пао на колена, ја сам ронио сузе, око срца ме стегло. Уз раме су ми стајали и фудбалери Црвене звезде: Пижон, Шестић, Ђуровски, Боровница, Љуковчан... И њима је било тешко“, присећа се Златко.

Некадашњи репрезентативац Јуославије објашањава и како је реагова непосредно по прекиду дербија.
„Никоме више није било до фудбала, утакмица је одложена. Кући сам кренуо пешке, био сам део те ружне поворке од 50.000 мутавих људи. У тој гужви није се зачула ниједна сирена аутомобила, било је као у позоришту. Владала је језива атмосфера. Те ноћи нисам могао да спавам. Сви смо се питали: „Шта ће бити са нашом државом после Тита?“ и „Ко ће нас водити?“. Из доба среће прешло се у велику неизвесност, иако распад Југославије тада никоме није падао на памет. Ни у лудилу. И ево докле смо дошли. Све је разбуцано. Кад видим на шта личе хрватска и српска лига и сад ми дође да заплачем“, каже Златко Вујовић.

Тек да поменемо, у поновљеном сусрету на Пољуду 17 дана касније Црвена звезда је славила 3:1, уз два поготка Душана Савића и један Владимира Петровића Пижона, док је стрелац за Хајдук био Дамир Маричић.

Црвено-бели су том победом, практично, освојили титулу.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Логика,..

04.05.2015 13:25

Ко казе да је било ЛОСЕ за вријеме ТИТА,.. Лазе!...

ОДГОВОРИТЕ
Name

стари лав

04.05.2015 13:59

Ко је плакао, је плакао сто је видио од других, цовјек био на власти па ста, зивило се боље , док је било кредита и ратне одстете, кад је нестало пропало. Зиви били

ОДГОВОРИТЕ
Name

Великан

04.05.2015 17:04

Цовјек којег је цјенио прво његов народ, па онда од истока до крајњег запада, а дрзава несврстана.. Лака ти земља друзе Стари...

ОДГОВОРИТЕ