Video: Ko nije plakao za Titom, znajte da laže!

„Svi smo znali da je Tito na samrti, ali nas je vest koju smo dočekali na terenu sve dotukla. Plakao sam kao kiša“, kaže Boško Đurovski na godišnjicu smrti Josipa Broza i prekinutog derbija Hajduk - Crvena zvezda.

Fudbal 04.05.2015 | 15:20
Video: Ko nije plakao za Titom, znajte da laže!

Plaču navijači, plaču igrači, plaču i sudije... Kolektivni jecaj se 4. maja 1980. prolomio tadašnjom Jugoslavijom, a kao jedno od svedočanstava koliko je smrt Josipa Broza Tita potresla nekada zajedničku državu uzima se prekinuta utakmica Hajduk - Crvena zvezda, u Splitu.

Tačno 35 godine kasnije akteri kultnog duela ističu da ih je vest o smrti Tita iskreno pogodila i da se na stadionu Poljud nisu pretvarali pred TV kamerama, već da je njihova reakcija bila prirodna.
„Jeziv trenutak. Svi smo znali da je Tito na samrti, ali nas je vest koju smo dočekali na terenu sve dotukla. Plakao sam kao kiša. Lepo se živelo u vreme Broza i nije se obraćala pažnjana to ko je Srbin, Hrvat, Makedonac, Slovenac ili Bosanac. Nikad više nećemo imati taj osećaj jedinstva. Zbog toga pamtim i ne stidim se suza za Titom“, ističe u razgovoru za Alo Boško Đurovski, u to vreme prvotimac crveno-belih.

Derbi između Hajduka i Crvene zvezde prekinut je u 15.05, pri rezultatu 0:0, kad je spiker na stadionu objavio da je posle duže bolesti preminuo prvi čovek države. Ostalo je sećanje da je ta informacija doslovce pokosila braću Vujović (Zorana i Zlatka) koji su od tuge pali na travu.
„Ko kaže da nije plakao za Titom taj laže! Uostalom, postoje TV snimci, fotografije... Od istorije se ne može pobeći, niti ima razloga za nečim takvim. Moj brat Zoran je pao na kolena, ja sam ronio suze, oko srca me steglo. Uz rame su mi stajali i fudbaleri Crvene zvezde: Pižon, Šestić, Đurovski, Borovnica, Ljukovčan... I njima je bilo teško“, priseća se Zlatko.

Nekadašnji reprezentativac Juoslavije objašanjava i kako je reagova neposredno po prekidu derbija.
„Nikome više nije bilo do fudbala, utakmica je odložena. Kući sam krenuo peške, bio sam deo te ružne povorke od 50.000 mutavih ljudi. U toj gužvi nije se začula nijedna sirena automobila, bilo je kao u pozorištu. Vladala je jeziva atmosfera. Te noći nisam mogao da spavam. Svi smo se pitali: „Šta će biti sa našom državom posle Tita?“ i „Ko će nas voditi?“. Iz doba sreće prešlo se u veliku neizvesnost, iako raspad Jugoslavije tada nikome nije padao na pamet. Ni u ludilu. I evo dokle smo došli. Sve je razbucano. Kad vidim na šta liče hrvatska i srpska liga i sad mi dođe da zaplačem“, kaže Zlatko Vujović.

Tek da pomenemo, u ponovljenom susretu na Poljudu 17 dana kasnije Crvena zvezda je slavila 3:1, uz dva pogotka Dušana Savića i jedan Vladimira Petrovića Pižona, dok je strelac za Hajduk bio Damir Maričić.

Crveno-beli su tom pobedom, praktično, osvojili titulu.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Logika,..

04.05.2015 15:25

Ko kaze da je bilo LOSE za vrijeme TITA,.. Laze!...

ODGOVORITE
Name

stari lav

04.05.2015 15:59

Ko je plakao, je plakao sto je vidio od drugih, covjek bio na vlasti pa sta, zivilo se bolje , dok je bilo kredita i ratne odstete, kad je nestalo propalo. Zivi bili

ODGOVORITE
Name

Velikan

04.05.2015 19:04

Covjek kojeg je cjenio prvo njegov narod, pa onda od istoka do krajnjeg zapada, a drzava nesvrstana.. Laka ti zemlja druze Stari...

ODGOVORITE