НБА лига има новог МВП-а!

Гласањем новинара у Сједињеним Америчким Државама и Канади, НБА је добила новог најкориснијег играча лиге.

Кошарка 04.05.2015 | 21:00
НБА лига има новог МВП-а!

Како незванично сазнаје новинска агенција Асошијејтед прес, овог понедељка ће бити обелодањено да то признање иде у руке Стефу Карију из Голден Стејта.

Он је у МВП трци надмашио ривале попут Кливлендовог Леброна Џејмса, Хјустоновог Џејмса Хардена и Расела Вестбрука из Оклахоме.

Кари је у лигашком делу сезоне предводио "ратнике" до клупског рекорда од 67 победа, оборио је и свој, а НБА рекорд, по броју датих тројки до плеј-офа, па су га новинари, ако је информација АП-а тачна, а обично се у оваквим стварима не греши, изабрали за МВП-а, чиме је постао први члан Воририорса са тим признањем још од Вилта Чембрлена и 1960, када је клуб наступао у Филаделфији.

"Убица дечјег лица", како је називан, Стеф Кари је изградио свој пут излазећи из очеве "сенке", јер је Дел Кари такође био познат НБА кошаркаш. Али, није му било лако: најпознатији универзитети нису му понудили сарадњу када је завршио средњу школу, сматрајући га - прениским. А када је потом и заблистао у дресу Дејвидсона, већина НБА скаута сматрала је да му је грађа превише крхка да би могао да се носи са крупнијим плејмејкерима у најјачој лиги света, где су одбране на далеко вишем нивоу од колеџ-коашрке.

Ипак, момак који бриљира својом брзином, дриблинзима а и прецизношћу, 190 цм високи и 86 килограма тешки Стеф Кари успео је да "натера" Голден Стејт да га као седмог изабере на драфту 2009. године. А онда је у прве три сезоне двапут оперисао десни скочни зглоб, оставивши многе да се питају - хоће ли успети?

"Ратници" су, међутим, веровали у њега. Показали су то и четворогодишњим уговором од 44 милиона долара пред почетак сезоне 2012/2013, а он им се одужио фантастичним партијама.

Прошле сезоне је оборио НБА рекорд са 272 тројке у лигашком делу сезоне. Ове је тај рекорд надмашио - сада гласи 286.

У овом шампионату, водећи Голден Стејт до историјских успеха, просечно је убацивао ривалима 23,8 поена, имао је 7,7 асистенција, 4,3 скока и две "крађе" по мечу, шутирајући укупно са 48,7% успешности из игре, а убацујући чак 44,3% шутева за три поена.

Не само зато добио је највише гласова за Ол-стар, током тог викенда "свих звезда" победио је и у шутирању тројке, а судећи по информацији АП-а, надмашио је у гласању и сјаног Хардена, и нестварног Вестбрука, а и четвороструког МВП-а Леброна Џејмса.

Коментари / 0

Оставите коментар