NBA liga ima novog MVP-a!

Glasanjem novinara u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, NBA je dobila novog najkorisnijeg igrača lige.

Košarka 04.05.2015 | 21:00
NBA liga ima novog MVP-a!

Kako nezvanično saznaje novinska agencija Asošijejted pres, ovog ponedeljka će biti obelodanjeno da to priznanje ide u ruke Stefu Kariju iz Golden Stejta.

On je u MVP trci nadmašio rivale poput Klivlendovog Lebrona Džejmsa, Hjustonovog Džejmsa Hardena i Rasela Vestbruka iz Oklahome.

Kari je u ligaškom delu sezone predvodio "ratnike" do klupskog rekorda od 67 pobeda, oborio je i svoj, a NBA rekord, po broju datih trojki do plej-ofa, pa su ga novinari, ako je informacija AP-a tačna, a obično se u ovakvim stvarima ne greši, izabrali za MVP-a, čime je postao prvi član Voririorsa sa tim priznanjem još od Vilta Čembrlena i 1960, kada je klub nastupao u Filadelfiji.

"Ubica dečjeg lica", kako je nazivan, Stef Kari je izgradio svoj put izlazeći iz očeve "senke", jer je Del Kari takođe bio poznat NBA košarkaš. Ali, nije mu bilo lako: najpoznatiji univerziteti nisu mu ponudili saradnju kada je završio srednju školu, smatrajući ga - preniskim. A kada je potom i zablistao u dresu Dejvidsona, većina NBA skauta smatrala je da mu je građa previše krhka da bi mogao da se nosi sa krupnijim plejmejkerima u najjačoj ligi sveta, gde su odbrane na daleko višem nivou od koledž-koašrke.

Ipak, momak koji briljira svojom brzinom, driblinzima a i preciznošću, 190 cm visoki i 86 kilograma teški Stef Kari uspeo je da "natera" Golden Stejt da ga kao sedmog izabere na draftu 2009. godine. A onda je u prve tri sezone dvaput operisao desni skočni zglob, ostavivši mnoge da se pitaju - hoće li uspeti?

"Ratnici" su, međutim, verovali u njega. Pokazali su to i četvorogodišnjim ugovorom od 44 miliona dolara pred početak sezone 2012/2013, a on im se odužio fantastičnim partijama.

Prošle sezone je oborio NBA rekord sa 272 trojke u ligaškom delu sezone. Ove je taj rekord nadmašio - sada glasi 286.

U ovom šampionatu, vodeći Golden Stejt do istorijskih uspeha, prosečno je ubacivao rivalima 23,8 poena, imao je 7,7 asistencija, 4,3 skoka i dve "krađe" po meču, šutirajući ukupno sa 48,7% uspešnosti iz igre, a ubacujući čak 44,3% šuteva za tri poena.

Ne samo zato dobio je najviše glasova za Ol-star, tokom tog vikenda "svih zvezda" pobedio je i u šutiranju trojke, a sudeći po informaciji AP-a, nadmašio je u glasanju i sjanog Hardena, i nestvarnog Vestbruka, a i četvorostrukog MVP-a Lebrona Džejmsa.

Komentari / 0

Ostavite komentar