На питање Суторине "биће стављена тачка"

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак оцијенио је да ће парламент БиХ одбацити иницијативу о поништавању уговора о граници са Црном Гором, чиме ће на питање Суторине "бити стављена тачка".

Босна и Херцеговина 04.05.2015 | 11:18
На питање Суторине "биће стављена тачка"

Црнадак је напоменуо да је та иницијатива имала подршку само једног посланика и да ниједна институција у БиХ није о њој исказала позитиван став. 

"Након што парламент 13. маја одбаци иницијативу, очекујем да неће више бити ниједног разлога да ово питање буде тема између БиХ и Црне Горе", рекао је Црнадак за подгорички лист "Дан". 

Наводећи да амбасадор БиХ у Црној Гори Ђорђе Латиновић остаје у Сарајеву на консултацијама, Црнадак је изразио наду да ће ситуација у вези са Суторином бити ускоро разријешена и да ће врло брзо почети да раде амбасадори у Сарајеву и Подгорици. 

Предлагач резолуције је посланик СДП-а БиХ Денис Бећировић, који сматра да Суторина треба да буде дио територије БиХ. 

Црна Гора и БиХ завршиле су разграничење у мају прошле године у Сарајеву, усагласиле и парафирале документа у вези с границом. Црна Гора и БиХ су у јуну, односно у новембру, утврдиле приједлог уговора о граници, према којем Суторина, приморска превлака код Херцег Новог, остаје у саставу Црне Горе. 

Званичници Црне Горе саопштили су раније да је питање Суторине завршено и да очекују скоро потписивање уговора о граници. 

Предсједник Црне Горе Филип Вујановић, због отварања тог питања, одгодио је именовање амбасадора у Сарајеву.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

04.05.2015 11:58

Штета, требали смо то некако узети свакако ће ускоро све бити шиптарско.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боб

04.05.2015 12:57

Хрвати се боре за превлаку која није насељена иако имају 300км мора а ви?

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

04.05.2015 13:20

А шта је са острвима код Неума?Када че бити верификована граница унутар БИХ,између Српске и Федерације?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

07.05.2015 11:52

Политичка елита у Црној Гори (намјерно не кажем Црногорци, јер садашња политичка елита окупљена око Дон Милонија Ђуканићија је антицрногорски, антисрпски и проалбански настројена)нема везе са Његошем и изворним црногорством и треба јој одузети Суторину по сваку цијену. Предлажем арбитражу.

ОДГОВОРИТЕ