Na pitanje Sutorine "biće stavljena tačka"

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je da će parlament BiH odbaciti inicijativu o poništavanju ugovora o granici sa Crnom Gorom, čime će na pitanje Sutorine "biti stavljena tačka".

Bosna i Hercegovina 04.05.2015 | 11:18
Na pitanje Sutorine "biće stavljena tačka"

Crnadak je napomenuo da je ta inicijativa imala podršku samo jednog poslanika i da nijedna institucija u BiH nije o njoj iskazala pozitivan stav. 

"Nakon što parlament 13. maja odbaci inicijativu, očekujem da neće više biti nijednog razloga da ovo pitanje bude tema između BiH i Crne Gore", rekao je Crnadak za podgorički list "Dan". 

Navodeći da ambasador BiH u Crnoj Gori Đorđe Latinović ostaje u Sarajevu na konsultacijama, Crnadak je izrazio nadu da će situacija u vezi sa Sutorinom biti uskoro razriješena i da će vrlo brzo početi da rade ambasadori u Sarajevu i Podgorici. 

Predlagač rezolucije je poslanik SDP-a BiH Denis Bećirović, koji smatra da Sutorina treba da bude dio teritorije BiH. 

Crna Gora i BiH završile su razgraničenje u maju prošle godine u Sarajevu, usaglasile i parafirale dokumenta u vezi s granicom. Crna Gora i BiH su u junu, odnosno u novembru, utvrdile prijedlog ugovora o granici, prema kojem Sutorina, primorska prevlaka kod Herceg Novog, ostaje u sastavu Crne Gore. 

Zvaničnici Crne Gore saopštili su ranije da je pitanje Sutorine završeno i da očekuju skoro potpisivanje ugovora o granici. 

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, zbog otvaranja tog pitanja, odgodio je imenovanje ambasadora u Sarajevu.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

04.05.2015 11:58

Šteta, trebali smo to nekako uzeti svakako će uskoro sve biti šiptarsko.

ODGOVORITE
Name

bob

04.05.2015 12:57

Hrvati se bore za prevlaku koja nije naseljena iako imaju 300km mora a vi?

ODGOVORITE
Name

007

04.05.2015 13:20

A šta je sa ostrvima kod Neuma?Kada če biti verifikovana granica unutar BIH,između Srpske i Federacije?

ODGOVORITE
Name

Direkt

07.05.2015 11:52

Politička elita u Crnoj Gori (namjerno ne kažem Crnogorci, jer sadašnja politička elita okupljena oko Don Milonija Đukanićija je anticrnogorski, antisrpski i proalbanski nastrojena)nema veze sa Njegošem i izvornim crnogorstvom i treba joj oduzeti Sutorinu po svaku cijenu. Predlažem arbitražu.

ODGOVORITE