Грчка - незаобилазна дестинација за све љубитеље културе

Колевка западне културе, Грчка, богата је историјским локалитетима које је готово немогуће све набројати. Ми вам зато представљамо оне које је немогуће заобићи.

Путовања 04.05.2015 | 08:17
Грчка - незаобилазна дестинација за све љубитеље културе

За све љубитеље културе Грчка је место које би свакако требало посетити.

Прва станица је Атина, колевка западне културе, богата историјски важним локацијама. Тамо се можете прошетати Агором која је била место окупљања античких Грка и центар друштвеног живота, којим су корачали и највећи филозофи Платон и Аристотел.

Незаобилазно место за све посетиоце Атине је и један од најважнијих споменика светске баштине, симбол античке Грчке - Партенон, антички храм посвећен богињи Атини. Изграђен је на највишем делу античког града, атинском акропољу у 5. веку пре нове ере, а видљив је из свих делова града.



Аполоново светилиште и центар верског живота старих Грка - Делфи. Тамо се налази Аполонов храм у којем је пророчица Питија знатижељнима давала двосмислене одговоре, као и Дионизијево позориште које је могло да прими 5000 гледалаца, а данас је једно од најпосећенијих туристичких атракција у Грчкој и налази се на УНЕСЦО-вој листи светске баштине.


Прави спој историје и модерног живота где се метрополе преплићу са селима је највеће грчке острво Крит на којем се налазе и остаци првог европског града Кнососа. Бројна археолошка налазишта сведоче и о бројним цивилизацијама које су вековима настањивале ово острво попут Минојске цивилизације - једне од најстаријих цивилизација у Европи.


Незаобилазна дестинација је и ОИимпија. На месту где су одржаване античке Олимпијске игре и данас стоје остаци стадиона и спортских објеката у којима су своје вештине показивали први спортисти.


Али, осим античке културе, у Грчкој можете да разгледате и остатке средњовековне културе.

Једно од најспектакуларнијих места у целој Грчкој су и Метеори које чине шест самостана исклесаних у 14. веку у камену на самом врху стрмих стена на висини од 336 метара.

Монаси, који су се повукли у самоћу висоравни Метеора, до самостана су могли да стигну само дугачким мердевинама или огромним мрежама којима су до врха подизали робу и људе.


У близини античке Спарте налазе се и остаци Мистре, главног града Пелопонеза из 14. и 15. века. Остаци средњовјековног утврђења налазе се на брежуљку и толико су величанствене да их је УНЕСЦО уврстио на своју листу светске баштине.

Поред духовних и културних вредности Грчка је позната и по сјајним плажама, које можете видети ОВДЕ.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар