Пораз ''Змајева'', али не и болан!

Рукометаши Босне и Херцеговине поражени су у недјељу од Литванаца у Каунасу са 19:15 (10:7) у четвртом колу квалификација за Европско првенство 2016. године у Пољској.

Остали спортови 04.05.2015 | 14:20
Пораз ''Змајева'', али не и болан!

Послије побједе над Литванцима у Цазину, "змајеви" су отпутовали на реванш и послије нове лоше партије, посебно у фази напада, изгубили од домаће селекције са четири гола разлике.

На срећу, овај неуспјех, први у текућим квалификација за континенталну смотру неће ништа значити изабраницима Драгана Марковића на путу до Пољске под условом да 11. јуна у Зеници забиљеже тријумф против Бјелорусије.

Умјесто "одбјеглог" Мухамеда Торомановића, нови капитен БиХ Никола Прце отворио је голом утакмицу у Каунасу и тај резултат стајао је до шестог минута кад је погодио Сењамин Бурић за 0:2.

За "плус три" разлике по први пут у корист "змајева" постарао се Емир Овчина за 1:4, али је најбољи актер Литванаца из Цазина, Петреикис смањио и добро разигравао саиграче, па је послије десет минута на семафору стајало 3:5 у корист изабраника Драгана Марковића.

У наредних четири минута, Литванци су успјели да изједначе (5:5), а већ у наредном нападу и да први пут поведу на сусрету (6:5), што је натјерало популарног Марку да позове минут одмора.

У тим тренуцима су били евидентни проблеми "змајева" у нападу, посебно у самој организацији, док је одбрана на челу са голманом Бењамином Бурићем солидно функционисала што је на крају показао и мали број голова на обје стране.

Домаћи тим је у 22. минуту стигао до "плус два", а послије нове грешке у нападу БиХ, Литванија је повела са 8:5.

Била је то серија од 7:1 Литванаца, коју је прекинуо капитен Никола Прце и својим трећим голом смањио на "минус два", а онда и Бурић за 8:7.

На минут и по до краја првог дијела, домаћи рукометаши су се вратили на "плус два" (9:7), а онда и стигли до највеће предности на утакмици прије одласка на одмор (10:7).

Тамо гдје су стали на крају првог, Литванци су наставили и на почетку другог полувремена и за само пар минута стигли до "+5" и само захваљујући голману Бурићу предност није била још виша у корист домаћег тима који с клупе предводи селектор Артурас Јускенас.

Први гол за БиХ у наставку у 35. минуту постигао је поново Прце, који је био најрасположенији у табору "змајева", али недовољно за озбиљнију пријетњу домаћем тиму.

Међутим, погоцима Јосипа Перића, Дејана Малиновића и Бурића, тим Драгана Марковића је стигао до "минус један" на 15 минута до краја.

Серију БиХ прекинули су Литванци, али је Фарук Вражалић поново вратио на само гол заостатка, међутим домаћин се послије грешака у нападу БиХ поново вратио на "+3" (16:13) у 50. минуту.

Литванија је рутински одржавала предност до краја за прву побједу у квалификацијама за ЕП у Пољској за коју је најзаслужнији био домаћи голман који је уписао чак 15 одбрана.

Најефикаснији код БиХ били су Никола Прце и Сењамин Бурић са по четири гола.

ГРУПА 2, РЕЗУЛТАТИ ЧЕТВРТОГ КОЛА

Данска - Бјелорусија 32:23 (18:11) Литванија - БиХ 19:15 (10:7)

ТАБЕЛА:Данска 8, БиХ 3, Бјелорусија 3, Литванија 2.

Коментари / 0

Оставите коментар