Poraz ''Zmajeva'', ali ne i bolan!

Rukometaši Bosne i Hercegovine poraženi su u nedjelju od Litvanaca u Kaunasu sa 19:15 (10:7) u četvrtom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Poljskoj.

Ostali sportovi 04.05.2015 | 14:20
Poraz ''Zmajeva'', ali ne i bolan!

Poslije pobjede nad Litvancima u Cazinu, "zmajevi" su otputovali na revanš i poslije nove loše partije, posebno u fazi napada, izgubili od domaće selekcije sa četiri gola razlike.

Na sreću, ovaj neuspjeh, prvi u tekućim kvalifikacija za kontinentalnu smotru neće ništa značiti izabranicima Dragana Markovića na putu do Poljske pod uslovom da 11. juna u Zenici zabilježe trijumf protiv Bjelorusije.

Umjesto "odbjeglog" Muhameda Toromanovića, novi kapiten BiH Nikola Prce otvorio je golom utakmicu u Kaunasu i taj rezultat stajao je do šestog minuta kad je pogodio Senjamin Burić za 0:2.

Za "plus tri" razlike po prvi put u korist "zmajeva" postarao se Emir Ovčina za 1:4, ali je najbolji akter Litvanaca iz Cazina, Petreikis smanjio i dobro razigravao saigrače, pa je poslije deset minuta na semaforu stajalo 3:5 u korist izabranika Dragana Markovića.

U narednih četiri minuta, Litvanci su uspjeli da izjednače (5:5), a već u narednom napadu i da prvi put povedu na susretu (6:5), što je natjeralo popularnog Marku da pozove minut odmora.

U tim trenucima su bili evidentni problemi "zmajeva" u napadu, posebno u samoj organizaciji, dok je odbrana na čelu sa golmanom Benjaminom Burićem solidno funkcionisala što je na kraju pokazao i mali broj golova na obje strane.

Domaći tim je u 22. minutu stigao do "plus dva", a poslije nove greške u napadu BiH, Litvanija je povela sa 8:5.

Bila je to serija od 7:1 Litvanaca, koju je prekinuo kapiten Nikola Prce i svojim trećim golom smanjio na "minus dva", a onda i Burić za 8:7.

Na minut i po do kraja prvog dijela, domaći rukometaši su se vratili na "plus dva" (9:7), a onda i stigli do najveće prednosti na utakmici prije odlaska na odmor (10:7).

Tamo gdje su stali na kraju prvog, Litvanci su nastavili i na početku drugog poluvremena i za samo par minuta stigli do "+5" i samo zahvaljujući golmanu Buriću prednost nije bila još viša u korist domaćeg tima koji s klupe predvodi selektor Arturas Juskenas.

Prvi gol za BiH u nastavku u 35. minutu postigao je ponovo Prce, koji je bio najraspoloženiji u taboru "zmajeva", ali nedovoljno za ozbiljniju prijetnju domaćem timu.

Međutim, pogocima Josipa Perića, Dejana Malinovića i Burića, tim Dragana Markovića je stigao do "minus jedan" na 15 minuta do kraja.

Seriju BiH prekinuli su Litvanci, ali je Faruk Vražalić ponovo vratio na samo gol zaostatka, međutim domaćin se poslije grešaka u napadu BiH ponovo vratio na "+3" (16:13) u 50. minutu.

Litvanija je rutinski održavala prednost do kraja za prvu pobjedu u kvalifikacijama za EP u Poljskoj za koju je najzaslužniji bio domaći golman koji je upisao čak 15 odbrana.

Najefikasniji kod BiH bili su Nikola Prce i Senjamin Burić sa po četiri gola.

GRUPA 2, REZULTATI ČETVRTOG KOLA

Danska - Bjelorusija 32:23 (18:11) Litvanija - BiH 19:15 (10:7)

TABELA:Danska 8, BiH 3, Bjelorusija 3, Litvanija 2.

Komentari / 0

Ostavite komentar