Има ли слободе у медијима?

Шта се, по питању слободе медија и новинарског рада, у БиХ промијенило од 2009. године до данас? Зашто грађани вјерују новинарима, а не вјерују политичарима? Због чега већина грађана БиХ не жели да плаћа ТВ претплату / таксу? Шта становници Федерације БиХ мисле о новинарима из РС и обрнуто?

Република Српска 03.05.2015 | 14:45
Има ли слободе у медијима?

На ова и друга питања покушали су да одговоре представници Удружења БХ новинара И Фондације "Фридрих Еберт" на презентацији истраживања "Медијске слободе у 2015.години". Презентација је организована поводом 3.маја, Међународног дана слободе медија.

Добро је то што истраживања показују да грађани и даље највише вјерују медијима и новинарима, наводи Милкица Милојевић из Удружења БХ новинари. Најмање вјерују политичарима, политичким странкама и институцијама власти.

Добро је, каже, и то што расте свијест грађана о томе да су им медији, у ствари савезници и да је све што новинари и медији раде на добробит грађана и заједнице.

Али много је и онога што није добро.Од 2009.године до данас ситуација се, генерално не мијења набоље, напротив, оцјењује професор Младен Миросављевић.

Није без основа опаска да су новинари слој робова, сматра новинар портала "Клиx" Горан Дакић. Савјет за штампу БиХ, у сарадњи са Омладинском новинском асоцијацијом у БиХ, поводом Међународног дана слободе медија, у 29 градова у БиХ је организовао јавну кампању "Грађани и новинари заједно у борби за истину", коју је пратио и одговарајући перформанс.

Мишљења грађана о стању медијских слобода код нас су различита. Неке то уопште и не занима, а неки су оптерећени сопственим проблемима.Савјет за штампу БиХ је прошле године примио 875, а од почетка 2015. године 79 жалби грађана на извјештавање штампе и онлајн медија, од чега се 11 жалби односи на коментаре посјетилаца интернет портала.

(БН ТВ)

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Роксанда

03.05.2015 16:30

Тачно је да грађани највише вјерују медијима и новинарима, а најмање политичарима, политичким странкама и институцијама власти.У ову генералну оцјену не могу се сврстати тзв. режимски медији који често нису објективни јер информишу јавност углавном онако како то одговара актуелним властима, а прећуткују или не пружају шансу опозиционим лидерима да изнесу своје мишљење о неком догађају или другим актуелностима.То је грађанима потпуно јасно па зато више вјерују осталим медијима, попут , рецимо РТВ БН, АТВ... А што се тиче самих новинара, они јесу, у неком смислу слој робова, како то рече Горан Дакић. Они знају да гледаоцу, слушаоцу или читаоцу морају да прослиједе тачну и правовремену информацију и то заиста већина њих жели, али на крају уредник је тај који одлучује шта и како да се пласира јавности. Рекао бих на крају да су новинари, у цјелини гледано, данас највећи борци за истину, те им честитам Међународни дан слободе медија и новинарског рада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

03.05.2015 17:34

Највисе слободе има у независним, гласу српске и ртрс-у. Ти медији су примјер демократије. Само... данас није први април.

ОДГОВОРИТЕ