Ima li slobode u medijima?

Šta se, po pitanju slobode medija i novinarskog rada, u BiH promijenilo od 2009. godine do danas? Zašto građani vjeruju novinarima, a ne vjeruju političarima? Zbog čega većina građana BiH ne želi da plaća TV pretplatu / taksu? Šta stanovnici Federacije BiH misle o novinarima iz RS i obrnuto?

Republika Srpska 03.05.2015 | 14:45
Ima li slobode u medijima?

Na ova i druga pitanja pokušali su da odgovore predstavnici Udruženja BH novinara I Fondacije "Fridrih Ebert" na prezentaciji istraživanja "Medijske slobode u 2015.godini". Prezentacija je organizovana povodom 3.maja, Međunarodnog dana slobode medija.

Dobro je to što istraživanja pokazuju da građani i dalje najviše vjeruju medijima i novinarima, navodi Milkica Milojević iz Udruženja BH novinari. Najmanje vjeruju političarima, političkim strankama i institucijama vlasti.

Dobro je, kaže, i to što raste svijest građana o tome da su im mediji, u stvari saveznici i da je sve što novinari i mediji rade na dobrobit građana i zajednice.

Ali mnogo je i onoga što nije dobro.Od 2009.godine do danas situacija se, generalno ne mijenja nabolje, naprotiv, ocjenjuje profesor Mladen Mirosavljević.

Nije bez osnova opaska da su novinari sloj robova, smatra novinar portala "Klix" Goran Dakić. Savjet za štampu BiH, u saradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH, povodom Međunarodnog dana slobode medija, u 29 gradova u BiH je organizovao javnu kampanju "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu", koju je pratio i odgovarajući performans.

Mišljenja građana o stanju medijskih sloboda kod nas su različita. Neke to uopšte i ne zanima, a neki su opterećeni sopstvenim problemima.Savjet za štampu BiH je prošle godine primio 875, a od početka 2015. godine 79 žalbi građana na izvještavanje štampe i onlajn medija, od čega se 11 žalbi odnosi na komentare posjetilaca internet portala.

(BN TV)

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Roksanda

03.05.2015 16:30

Tačno je da građani najviše vjeruju medijima i novinarima, a najmanje političarima, političkim strankama i institucijama vlasti.U ovu generalnu ocjenu ne mogu se svrstati tzv. režimski mediji koji često nisu objektivni jer informišu javnost uglavnom onako kako to odgovara aktuelnim vlastima, a prećutkuju ili ne pružaju šansu opozicionim liderima da iznesu svoje mišljenje o nekom događaju ili drugim aktuelnostima.To je građanima potpuno jasno pa zato više vjeruju ostalim medijima, poput , recimo RTV BN, ATV... A što se tiče samih novinara, oni jesu, u nekom smislu sloj robova, kako to reče Goran Dakić. Oni znaju da gledaocu, slušaocu ili čitaocu moraju da proslijede tačnu i pravovremenu informaciju i to zaista većina njih želi, ali na kraju urednik je taj koji odlučuje šta i kako da se plasira javnosti. Rekao bih na kraju da su novinari, u cjelini gledano, danas najveći borci za istinu, te im čestitam Međunarodni dan slobode medija i novinarskog rada.

ODGOVORITE
Name

Mikailo

03.05.2015 17:34

Najvise slobode ima u nezavisnim, glasu srpske i rtrs-u. Ti mediji su primjer demokratije. Samo... danas nije prvi april.

ODGOVORITE