Зилоти опет зову дјецу у кампове да их уче рату

Припадници православних зилота (Српске истинске православне цркве) поново су објавили позив за Светолазарев омладински камп, где ће и овог лета деца обучена у војничку униформу учестовати у "ратним играма"
Иако је велики број институција, а посебно Српске православне цркве, осудио камп зилота, ништа није урађено да се њихов рад забрани.

Србија 03.05.2015 | 11:58
Зилоти опет зову дјецу у кампове да их уче рату

Представници Српске православне цркве осудили су ову, како су навели, скандалозну злоупотребу деце, оценивши да је то питање за државне органе. "Организовање таквог кампа нема никакве везе са Христом и јеванђељем те државни органи треба да испитају услове у којима делује ова самозвана група која се лажно представља", рекао је тада митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

У МУП-у наводе да су још прошле године обављени разговори и прикупљена обавештења и од организатора и од родитеља учесника кампа. Ипак, даље од тога се није отишло.

Медији су пре девет месеци објавили снимак деце, од којих су нека млађа од 10 година, како пуцају из реплика руског калашњикова. Десетодневни камп је прошлог лета одржан на Кучајским планинама изнад Деспотовца.

Одржавање кампа било је најављено на сајту ове самозване православне цркве, а у позиву је писало да је учешће деце и омладине "фактички бесплатно", као и да је реч о кампу који већ тада, како се наводи, могао да буде јака конкуренција сличним камповима широм света.

Сличне активности ће деца и ове године упражњавати у кампу зилота на Јужном Кучају, а за пријаву своје деце родитељи ће морати да издвоје 50 евра.

Ко су зилоти?

У Српској православној цркви (СПЦ) зилоте називају расколницима, јеретицима, ратоборним особама и искључивим. Њихова парола је "Православље или смрт".

Зилоти се, по сопственом зборењу, "боре за чистоту православне вере". За све православне помесне цркве (наравно, осим њихових), сматрају да су почетком 20. века поклекле пред искушењима: "нападима комунистичких власти", "променом црквеног календара", "екуменизмом" и "црквеним модернизмом".

За СПЦ, као и за друге православне цркве, они су расколници и са њима немају никаквих контаката јер они одбијају да се врате у окриље Цркве. Свако ко не прихвата устројство цркве је у расколу, па тако и они.

(Србија Данас)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

абц

03.05.2015 10:55

Цуј црква па са пуском јос... Ееее сваста се данас десава Јака вјера у ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирза

03.05.2015 11:30

Ево ово је црква добро урадила! Одмах се оградила и осудила! Ово су такодје терористи! Људи видите и сами ста нам будале раде од добре и постене дјеце морамо се сви заједно борити против овог зла, а никако бранити усташе, вехабије и ове зилоте. Па то је дно дна у данасњем друству. Не дозволимо да нам дјеца заврсе у оваквим камповима.

Name

Бојан Нишевић

03.05.2015 11:54

Прије ће бити да су расколници они што трче под папине скуте и дају цркве под хипотеке...

ОДГОВОРИТЕ
Name

момо

03.05.2015 14:52

Бит ће да су муслимани са српским именима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Мирзу

04.05.2015 12:17

Искрено нисам се надао овако брзој реакцији. У рату па све до сада нисте осуђивали муџахедине који су играли фудбала са одсјеченим српским главама, вехабије које недају прићи ни СИПА-и својим селима и који извозе будуће терористе широм Европе са испраним мозговима. За случају у Зворнику једва су успјели извући ријечи из грла да то осуђују. Закуцало је нама Србима зло на врата од прије рата и куца још увјек. Ово могу осудити у смислу васпитања, али провјери колико популације игра паинт балл широм свјета... ВРС РВИ

ОДГОВОРИТЕ