Ziloti opet zovu djecu u kampove da ih uče ratu

Pripadnici pravoslavnih zilota (Srpske istinske pravoslavne crkve) ponovo su objavili poziv za Svetolazarev omladinski kamp, gde će i ovog leta deca obučena u vojničku uniformu učestovati u "ratnim igrama"
Iako je veliki broj institucija, a posebno Srpske pravoslavne crkve, osudio kamp zilota, ništa nije urađeno da se njihov rad zabrani.

Srbija 03.05.2015 | 11:58
Ziloti opet zovu djecu u kampove da ih uče ratu

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve osudili su ovu, kako su naveli, skandaloznu zloupotrebu dece, ocenivši da je to pitanje za državne organe. "Organizovanje takvog kampa nema nikakve veze sa Hristom i jevanđeljem te državni organi treba da ispitaju uslove u kojima deluje ova samozvana grupa koja se lažno predstavlja", rekao je tada mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

U MUP-u navode da su još prošle godine obavljeni razgovori i prikupljena obaveštenja i od organizatora i od roditelja učesnika kampa. Ipak, dalje od toga se nije otišlo.

Mediji su pre devet meseci objavili snimak dece, od kojih su neka mlađa od 10 godina, kako pucaju iz replika ruskog kalašnjikova. Desetodnevni kamp je prošlog leta održan na Kučajskim planinama iznad Despotovca.

Održavanje kampa bilo je najavljeno na sajtu ove samozvane pravoslavne crkve, a u pozivu je pisalo da je učešće dece i omladine "faktički besplatno", kao i da je reč o kampu koji već tada, kako se navodi, mogao da bude jaka konkurencija sličnim kampovima širom sveta.

Slične aktivnosti će deca i ove godine upražnjavati u kampu zilota na Južnom Kučaju, a za prijavu svoje dece roditelji će morati da izdvoje 50 evra.

Ko su ziloti?

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) zilote nazivaju raskolnicima, jereticima, ratobornim osobama i isključivim. Njihova parola je "Pravoslavlje ili smrt".

Ziloti se, po sopstvenom zborenju, "bore za čistotu pravoslavne vere". Za sve pravoslavne pomesne crkve (naravno, osim njihovih), smatraju da su početkom 20. veka poklekle pred iskušenjima: "napadima komunističkih vlasti", "promenom crkvenog kalendara", "ekumenizmom" i "crkvenim modernizmom".

Za SPC, kao i za druge pravoslavne crkve, oni su raskolnici i sa njima nemaju nikakvih kontakata jer oni odbijaju da se vrate u okrilje Crkve. Svako ko ne prihvata ustrojstvo crkve je u raskolu, pa tako i oni.

(Srbija Danas)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

abc

03.05.2015 10:55

Cuj crkva pa sa puskom jos... Eeee svasta se danas desava Jaka vjera u ...

ODGOVORITE
Name

Mirza

03.05.2015 11:30

Evo ovo je crkva dobro uradila! Odmah se ogradila i osudila! Ovo su takodje teroristi! Ljudi vidite i sami sta nam budale rade od dobre i postene djece moramo se svi zajedno boriti protiv ovog zla, a nikako braniti ustaše, vehabije i ove zilote. Pa to je dno dna u danasnjem drustvu. Ne dozvolimo da nam djeca zavrse u ovakvim kampovima.

Name

Bojan Nišević

03.05.2015 11:54

Prije će biti da su raskolnici oni što trče pod papine skute i daju crkve pod hipoteke...

ODGOVORITE
Name

momo

03.05.2015 14:52

Bit će da su muslimani sa srpskim imenima.

ODGOVORITE
Name

Za Mirzu

04.05.2015 12:17

Iskreno nisam se nadao ovako brzoj reakciji. U ratu pa sve do sada niste osuđivali mudžahedine koji su igrali fudbala sa odsječenim srpskim glavama, vehabije koje nedaju prići ni SIPA-i svojim selima i koji izvoze buduće teroriste širom Evrope sa ispranim mozgovima. Za slučaju u Zvorniku jedva su uspjeli izvući riječi iz grla da to osuđuju. Zakucalo je nama Srbima zlo na vrata od prije rata i kuca još uvjek. Ovo mogu osuditi u smislu vaspitanja, ali provjeri koliko populacije igra paint ball širom svjeta... VRS RVI

ODGOVORITE