Побједа мајора Хелене

“У мачо земљи Србији појавио се мајор у војној култури која глорификује снагу мишића – био је савршен супруг и отац у друштву које проповједа породичне вриједности. Међутим, скоро читав свој живот мајор је осјећао да је живио лаж – дубоко у себи, он је био жена”, пише данас АП.

Србија 02.05.2015 | 13:33
Побједа мајора Хелене

Он је прошле године објавио својој породици и војним старјешинама да је сада Хелена и да почиње терапију да постане жена. Она, међутим, није дуго остала први трансродни мајор – војска је затражила њену оставку, наводећи да је она пријетња за репутацију армије, наводи АП.

Хелена је, како се додаје, у априлу остварила важну побједу – орган Србије за људска права одлучио је да је војска извршила дискриминацију наводећи да је она мрља на њиховој части.

Данас Хелена (43) у јавности носи женску одећу. Она је жељела да задржи своје презиме у анонимности да би заштитила бившу супругу и четворо дјеце, али јој не смета да се фотографише у новом лику, наводи АП.

“Хелена је постала риједак глас који представља српску трансродну заједницу, која живи под сталним страхом од злочина мржње, на маргинама друштва. Толеранција за ЛГБТ заједницу је ниска на Балкану и неколико геј манифестација у Србији је отказано због екстремистичког насиља”, истиче АП.

-Борим се за права свих понижених људи. Ово је борба за све који не могу да уживају у основном људском праву једнакости са свима другима – изјавила је Хелена за АП.

Иако је скупо платила одлуку да промијени пол, она каже да се осјећа “невјероватно”.- Као да сам изашла из кавеза – каже Хелена.Она је као дјечак пуштала косу, а када је била сама облачила би мамину одјећу. Сматрала је да нешто није у реду са њом. Стога је одлучила да “убије жену у себи”.-А које је мјесто боље да се та жена убије него војска? – објашњава Хелена.

Она је у војсци провела 22 године, водећи живот породичног човјека, али је истовремено водила и други живот, ступајући у контакте са трансродном заједницом.Хелену је 2001. ухапсила полиција због ношења сукње, након чега је суспендована у војсци. По жалби се вратила на посао након седам мјесеци.

Али живот у војсци више није био исти, подсјећа америчка агенција. Хелена се присјећа да би сви ућутали кад би се она појавила. Коначно, прошле године, одлучила је да се покаже.Хелена каже да јој је одлука да прихвати себе као жену донијела унутрашњи мир и слободу, иако је на личној карти и даље мушкарац.

Временом је јачала сигурност у себе и више се не плаши да шета улицама или уђе у градски превоз, наводи АП.-То је зато што сам тако добра са шминком – каже Хелена.

Извор: Блиц  

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

патриота

02.05.2015 13:35

Сад сам једно сутра друго .

ОДГОВОРИТЕ
Name

и боље

05.05.2015 07:53

..беш овако ситног мајора !

ОДГОВОРИТЕ