Pobjeda majora Helene

“U mačo zemlji Srbiji pojavio se major u vojnoj kulturi koja glorifikuje snagu mišića – bio je savršen suprug i otac u društvu koje propovjeda porodične vrijednosti. Međutim, skoro čitav svoj život major je osjećao da je živio laž – duboko u sebi, on je bio žena”, piše danas AP.

Srbija 02.05.2015 | 13:33
Pobjeda majora Helene

On je prošle godine objavio svojoj porodici i vojnim starješinama da je sada Helena i da počinje terapiju da postane žena. Ona, međutim, nije dugo ostala prvi transrodni major – vojska je zatražila njenu ostavku, navodeći da je ona prijetnja za reputaciju armije, navodi AP.

Helena je, kako se dodaje, u aprilu ostvarila važnu pobjedu – organ Srbije za ljudska prava odlučio je da je vojska izvršila diskriminaciju navodeći da je ona mrlja na njihovoj časti.

Danas Helena (43) u javnosti nosi žensku odeću. Ona je željela da zadrži svoje prezime u anonimnosti da bi zaštitila bivšu suprugu i četvoro djece, ali joj ne smeta da se fotografiše u novom liku, navodi AP.

“Helena je postala rijedak glas koji predstavlja srpsku transrodnu zajednicu, koja živi pod stalnim strahom od zločina mržnje, na marginama društva. Tolerancija za LGBT zajednicu je niska na Balkanu i nekoliko gej manifestacija u Srbiji je otkazano zbog ekstremističkog nasilja”, ističe AP.

-Borim se za prava svih poniženih ljudi. Ovo je borba za sve koji ne mogu da uživaju u osnovnom ljudskom pravu jednakosti sa svima drugima – izjavila je Helena za AP.

Iako je skupo platila odluku da promijeni pol, ona kaže da se osjeća “nevjerovatno”.- Kao da sam izašla iz kaveza – kaže Helena.Ona je kao dječak puštala kosu, a kada je bila sama oblačila bi maminu odjeću. Smatrala je da nešto nije u redu sa njom. Stoga je odlučila da “ubije ženu u sebi”.-A koje je mjesto bolje da se ta žena ubije nego vojska? – objašnjava Helena.

Ona je u vojsci provela 22 godine, vodeći život porodičnog čovjeka, ali je istovremeno vodila i drugi život, stupajući u kontakte sa transrodnom zajednicom.Helenu je 2001. uhapsila policija zbog nošenja suknje, nakon čega je suspendovana u vojsci. Po žalbi se vratila na posao nakon sedam mjeseci.

Ali život u vojsci više nije bio isti, podsjeća američka agencija. Helena se prisjeća da bi svi ućutali kad bi se ona pojavila. Konačno, prošle godine, odlučila je da se pokaže.Helena kaže da joj je odluka da prihvati sebe kao ženu donijela unutrašnji mir i slobodu, iako je na ličnoj karti i dalje muškarac.

Vremenom je jačala sigurnost u sebe i više se ne plaši da šeta ulicama ili uđe u gradski prevoz, navodi AP.-To je zato što sam tako dobra sa šminkom – kaže Helena.

Izvor: Blic  

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

patriota

02.05.2015 13:35

Sad sam jedno sutra drugo .

ODGOVORITE
Name

i bolje

05.05.2015 07:53

..beš ovako sitnog majora !

ODGOVORITE