Научници ће моћи да предвиде рак 15 година унапријед

Научници ће ускоро моћи да предвиде могућност рака више година пре потенцијалне дијагнозе захваљујући открићу у истраживању ДНК.

Здравље 02.05.2015 | 12:27
Научници ће моћи да предвиде рак 15 година унапријед

Откриће је уско везано уз структуре зване теломери, а риеч је о комадићима ДНК на самом крају хромосома битним за стабилност генома. Они штите ДНК од оштећивања на сличан начин на који пластифицирани завршеци пертли на ципелама штите исте од распадања.

Како постајемо све старији, теломери су све краћи и краћи што доводи до оштећења ДНК и повећања ризика за појаву болести попут Алцхајмера, дијабетеса и кардиоваскуларних потешкоћа. Просечно краћи теломери тако постају знак слабог здравља и раније смрти.

Научници са Универзитета Нортвестерн и Харвард наводе како карактеристични образац у промени дужине теломера може предвидети рак и више година пре дијагнозе. Кључни индикатор је убрзано скраћивање након којег следи стабилизација три до четири године пре открића рака. Ово је прво забележено праћење промена теломера током година код људи који су добили рак.

Студија дуга 13 година коначно дала резултате

Образац открива када ће тачно рак преузети процес старења ћелија и приказује да теломери могу изгледати и до 15 година старије код особа које болују од рака.

Научници верују како би образац могао довести до израде биомаркера, крвног теста, којим ћемо лакше откривати болест.

До сада је било врло тешко схватити како рак утиче на теломере јер резултати пређашњих истраживања нису били конзистентни.

С друге стране, ова студија је трајала пуних 13 година током којих је испитано око 800 људи. Од укупне бројке чак 135 испитаника на крају је добило дијагнозу рака.

У почетку су научници открили како теломери старе много брже (брзо губе дужину) код људи којима се рак развија, но још није дијагностикован. То убрзано старење се зауставља три до четири године пре дијагнозе рака.

- Потпуним схватањем процеса раста теломера можемо осмислити биомаркер који ће нас упозорити на ризик од рака пре него што до истог дође - објаснила је др Лифанг Хоу са Нортвестерна.

Још увек није познато да ли утиче лечење рака на дужину теломера. Ово истраживање је важно и за потенцијални лек против рака. Наиме, ако научници успеју да схвате како рак отима контролу над ћелијом, те зауставља скраћивање теломера, могли би да пронађу начин да униште ћелије рака, а да не оштете здраве делове тела.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар