Шта послије 1. маја

Љетна сезона је већ почела, а стотине Босанаца и Херцеговаца запутили су се ка југу како би на Јадрану провели првомајске празнике. Но, сезона почиње и за хиљаде наших држављана који ће наредних неколико мјесеци радити сезонске послове.

Босна и Херцеговина 02.05.2015 | 08:21
Шта послије 1. маја

До званичних и потпуних података колико Босанаца и Херцеговаца ради сезонске послове ван наше земље тешко је доћи. Такве податке немају ни у Агенцији за рад и запошљавање БиХ која је кровна институција за запошљавање у БиХ. 

Према неким процјенама, сваке године у Хрватској сезонске послове ради око 20.000 Босанаца и Херцеговаца, а након Хрватске најпримамљивија је Црна Гора гдје их је упола мање.

Рад на црно

Из Агенције за рад и запошљавање БиХ за Клиx.ба појашњавају како је више разлога зашто не постоје прецизни подаци.

Наиме, већина послодаваца сезонске раднике не траже преко званичних институција већ на различите друге начине. Поред тога, постоје и лични контакти, односно послодавац често зове увијек исте особе да за њега обављају сезонске послове. Такођер, значајан број наших држављана имају двојно држављанство, тако да одлазе радити у ону земљу чије држављанство имају. 

Но, највећи проблем је што значајан број сезонских радника уствари ради нацрно. То је посебно случај са Хрватском која издаје врло мали број, свега неколико стотина, радних дозвола за Босанце и Херцеговце. Црна Гора је прошле године за бх. раднике одобрила квоту од 4.400 радних дозвола.

“Квота радних дозвола коју одобрава Хрватска за бх. раднике је врло мала, и због тога значајан број радника ради нацрно”, кажу из Агенције за рад и запошљавање БиХ.

Што се тиче врсте послове које најчешће раде Босанци и Херцеговци, то су углавном послови у угоститељству или грађевинарству.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

марко

02.05.2015 06:47

Ниста,ми немамо бридге,јуце смо па И до понедељка славимо празник рада,љепота???

ОДГОВОРИТЕ
Name

пелцер224

02.05.2015 06:52

Отисли будзетски радници за викенд на море, тросе кредите од ммф-а, а ти сиротињо цути и трпи. За друго и нисте....

ОДГОВОРИТЕ
Name

цx

02.05.2015 07:12

Док год за владу закон не значи и не вриједи ништа, биће зло и наопако. Пропадајте, поцркајте, кад сматрате да тако мора бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста после

02.05.2015 10:09

Па други мај !

ОДГОВОРИТЕ