Šta poslije 1. maja

Ljetna sezona je već počela, a stotine Bosanaca i Hercegovaca zaputili su se ka jugu kako bi na Jadranu proveli prvomajske praznike. No, sezona počinje i za hiljade naših državljana koji će narednih nekoliko mjeseci raditi sezonske poslove.

Bosna i Hercegovina 02.05.2015 | 08:21
Šta poslije 1. maja

Do zvaničnih i potpunih podataka koliko Bosanaca i Hercegovaca radi sezonske poslove van naše zemlje teško je doći. Takve podatke nemaju ni u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH koja je krovna institucija za zapošljavanje u BiH. 

Prema nekim procjenama, svake godine u Hrvatskoj sezonske poslove radi oko 20.000 Bosanaca i Hercegovaca, a nakon Hrvatske najprimamljivija je Crna Gora gdje ih je upola manje.

Rad na crno

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH za Klix.ba pojašnjavaju kako je više razloga zašto ne postoje precizni podaci.

Naime, većina poslodavaca sezonske radnike ne traže preko zvaničnih institucija već na različite druge načine. Pored toga, postoje i lični kontakti, odnosno poslodavac često zove uvijek iste osobe da za njega obavljaju sezonske poslove. Također, značajan broj naših državljana imaju dvojno državljanstvo, tako da odlaze raditi u onu zemlju čije državljanstvo imaju. 

No, najveći problem je što značajan broj sezonskih radnika ustvari radi nacrno. To je posebno slučaj sa Hrvatskom koja izdaje vrlo mali broj, svega nekoliko stotina, radnih dozvola za Bosance i Hercegovce. Crna Gora je prošle godine za bh. radnike odobrila kvotu od 4.400 radnih dozvola.

“Kvota radnih dozvola koju odobrava Hrvatska za bh. radnike je vrlo mala, i zbog toga značajan broj radnika radi nacrno”, kažu iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Što se tiče vrste poslove koje najčešće rade Bosanci i Hercegovci, to su uglavnom poslovi u ugostiteljstvu ili građevinarstvu.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

marko

02.05.2015 06:47

Nista,mi nemamo bridge,juce smo pa I do ponedeljka slavimo praznik rada,ljepota???

ODGOVORITE
Name

pelcer224

02.05.2015 06:52

Otisli budzetski radnici za vikend na more, trose kredite od mmf-a, a ti sirotinjo cuti i trpi. Za drugo i niste....

ODGOVORITE
Name

cx

02.05.2015 07:12

Dok god za vladu zakon ne znači i ne vrijedi ništa, biće zlo i naopako. Propadajte, pocrkajte, kad smatrate da tako mora biti.

ODGOVORITE
Name

sta posle

02.05.2015 10:09

Pa drugi maj !

ODGOVORITE