Прође СП у Бразилу! Шта је сад са стадионима?!

Три стадиона изграђена за Светско првенство 2014. већ су на продају, док такође нови стадион, али који није финансирала држава и на коме се нису играле утакмице СП - профитира.

Фудбал 03.05.2015 | 08:20
Прође СП у Бразилу! Шта је сад са стадионима?!

Бразил је за реновирање постојећих и изградњу нових стадиона, на којима су се играле утакмице прошлогодишњег Мундијала (касније је требало да послуже као замајац напретку фудбала), потрошио више од три милијарде долара, а држава непуних годину дана касније, практично, не зна шта да ради са њима!

Стадион Итакерао, познатији као Коринтијанс арена у Сао Паулу, на којем је одигран први меч Мундијала између Бразила и Хрватске, у то време није био у потпуности завршен. Прошлог месеца коначно су завршени радови на кровној конструкцији, као и на још неким деловима стадиона вредног 450 милиона долара.

Фудбалски клуб Коринтијанс, који је власник објекта, може да ужива у већој посети својим утакмицама, али скоро сав зарађени новац користи се за отплату трошкова изградње. Уз то, ФИФА "затеже" око преименовања стадиона и тако држи затвореном још једну потенцијалну "славину".

Фламенго и Атлетико Минеиро недавно су саопштили да није исплативо играти на Маракани, односно Минеирау, јер им по уговору са власницима стадиона следује веома мали проценат новца од продаје улазница.

"Да бисмо зарадили, на утакмицу треба да нам дође најмање 40.000 људи", пожалио се председник Атлетика.

Стадиони Арена дас Дунас у Наталу, Арена Фонте Нова у Салвадору и Арена Амазонија у Манаусу однедавно су на продају, док је Арена Пантанал у Кујаби затворена јер због установљених пропуста приликом изградње није безбедна за гледаоце!

"Има много начина да се профитира на новим стадионима, али да би се то десило, мора напорно да се ради. Ништа неће да 'падне са неба'. Како сада стоје ствари, не можемо очекивати да ће се инвестиције у стадионе исплатити, а ко ће сносити губитке, зна се - порески обвезници", каже Жоао Енрике Ареиас, специјалиста за маркетинг у спорту.

Један од ретких нових стадиона који прави профит јесте Палмеирасов Алијанц парк, али он није изграђен државним новцем, да би на њему играле најбоље репрезентације света. Палмеирас може да рачуна на сав приход од улазница за утакмице, док грађевинска компанија узима новац од концерата и других нефудбалских догађаја.

Коментари / 0

Оставите коментар