Prođe SP u Brazilu! Šta je sad sa stadionima?!

Tri stadiona izgrađena za Svetsko prvenstvo 2014. već su na prodaju, dok takođe novi stadion, ali koji nije finansirala država i na kome se nisu igrale utakmice SP - profitira.

Fudbal 03.05.2015 | 08:20
Prođe SP u Brazilu! Šta je sad sa stadionima?!

Brazil je za renoviranje postojećih i izgradnju novih stadiona, na kojima su se igrale utakmice prošlogodišnjeg Mundijala (kasnije je trebalo da posluže kao zamajac napretku fudbala), potrošio više od tri milijarde dolara, a država nepunih godinu dana kasnije, praktično, ne zna šta da radi sa njima!

Stadion Itakerao, poznatiji kao Korintijans arena u Sao Paulu, na kojem je odigran prvi meč Mundijala između Brazila i Hrvatske, u to vreme nije bio u potpunosti završen. Prošlog meseca konačno su završeni radovi na krovnoj konstrukciji, kao i na još nekim delovima stadiona vrednog 450 miliona dolara.

Fudbalski klub Korintijans, koji je vlasnik objekta, može da uživa u većoj poseti svojim utakmicama, ali skoro sav zarađeni novac koristi se za otplatu troškova izgradnje. Uz to, FIFA "zateže" oko preimenovanja stadiona i tako drži zatvorenom još jednu potencijalnu "slavinu".

Flamengo i Atletiko Mineiro nedavno su saopštili da nije isplativo igrati na Marakani, odnosno Mineirau, jer im po ugovoru sa vlasnicima stadiona sleduje veoma mali procenat novca od prodaje ulaznica.

"Da bismo zaradili, na utakmicu treba da nam dođe najmanje 40.000 ljudi", požalio se predsednik Atletika.

Stadioni Arena das Dunas u Natalu, Arena Fonte Nova u Salvadoru i Arena Amazonija u Manausu odnedavno su na prodaju, dok je Arena Pantanal u Kujabi zatvorena jer zbog ustanovljenih propusta prilikom izgradnje nije bezbedna za gledaoce!

"Ima mnogo načina da se profitira na novim stadionima, ali da bi se to desilo, mora naporno da se radi. Ništa neće da 'padne sa neba'. Kako sada stoje stvari, ne možemo očekivati da će se investicije u stadione isplatiti, a ko će snositi gubitke, zna se - poreski obveznici", kaže Žoao Enrike Areias, specijalista za marketing u sportu.

Jedan od retkih novih stadiona koji pravi profit jeste Palmeirasov Alijanc park, ali on nije izgrađen državnim novcem, da bi na njemu igrale najbolje reprezentacije sveta. Palmeiras može da računa na sav prihod od ulaznica za utakmice, dok građevinska kompanija uzima novac od koncerata i drugih nefudbalskih događaja.

Komentari / 0

Ostavite komentar