Без поскупљења струје до краја јуна

Директор Електропривреде Србије (ЕПС) Александар Обрадовић изјавио је данас Тањугу да ЕПС не планира да до краја маја затражи поскупљење струје, док се не заврше преговори са ММФ-ом око реструктурирања тог јавног предузећа.

Србија 01.05.2015 | 15:36
Без поскупљења струје до краја јуна

"Не очекујем да ће ЕПС послати захтев за поскупљење струје до краја маја, а што се тиче даљег периода сачекаћемо преговоре између Владе и ММФ-а и међународних институција који се баве реформама у ЕПС-у", рекао је Обрадовић.

Струја, у складу са тим, неће моћи да поскупи до краја јуна, јер је према законом предвиђеној процедури, потребно да Агенција за енергетику, као независно регулаторно тело, на захтев ЕПС-а прво одобри корекцију цена струје, а да потом истекне 30 дана од објављивања те одлуке у Службеном гласнику, да би она почела да важи.

“Не желимо да са захтевом за поскупљење струје искачемо из садашњих процеса, прво ће ићи усвајање плана финансијске консолидације ЕПС-а, а један од аспеката тог плана је и ценовна политика,” рекао је Обрадовић и додао да очекује да ће и Агенције за енергетику бити укључена у преговоре око финансијског плана реорганизације.

Говорећи о ревизији аранжмана са ММФ-ом, којим је предвиђена и реорганизација јавних предузеха, међу којима и ЕПС-а , Обрадовић је истакао да је 1. јул, до када треба да буде завршена прва фаза корпоративизације ЕПС-а, доказ да то предузеће, уз подршку Владе Србије, испуњава предвиђене планове.

”То је највећа историјска промена у ЕПС-у јер су све претходне владе причале о потреби реорганизације ЕПС- а и о потреби да се постави ново, ефикасније и одговорније управљање компанијом, али је само ова влада то и урадила,” рекао је Обрадовић.

Када завршимо прву фазу корпоративизације, то нам даје кредибилитет да ћемо и у осталим фазама испунити циљеве предвиђене реорганизацијом, казао је Обрадовић.

“Убеђен сам да наш процес реорганизације иде по плану. Остаје још да у што краћем року усвојимо финансијски план реорганизације, што су и очекивање Светске банке, ММФ-а и ЕБРД-а,” рекао је он истакавши да је испуњење тог плана неопходно да би ЕПС и даље имао подршку тих међународних финансијских институција.

У том плану ће се тачно навести који су то финансијски параметри које ЕПС мора да постигне и те задатке ћемо добити од 1. јула, истакао је директор ЕПС-а.

Он је подсетио и да друга фаза корпоративизације предузећа треба да буде завршена до 1. јула 2016. године, а до тада ЕПС мора да пређе из јавног предузећа у акционарско друштво.

Коментари / 0

Оставите коментар