"Трагично што нико није одговарао за "Бљесак"

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је да је трагично што послије хрватске акције "Бљесак", када је у једном дану протјерано 15.000 Срба, још нико није одговарао и што се ексхумације и идентификације српских жртава врше "на кашичицу".

Србија 01.05.2015 | 22:45
"Трагично што нико није одговарао за "Бљесак"

"Мање-више познате су ствари шта се тада догодило, понављамо их 20 година. На том простору, на којем је живјело најмање 15.000 људи, сви су у једном моменту прогнани, нешто је заробљено, а најтрагичније је што је било и убијених, њих 283 на списку, од тога 55 жена, 11 дјеце, више од 40 одсто цивила. Трагично је што смо након 20 година тек 127 судбина ријешили", рекао је Штрбац новинарима.

Штрбац, који је у цркви Светог Марка у Београду присуствовао парастосу српским жртвама "Бљеска", навео је да су Хрвати послије те операције покупили 168 српских лешева, а до сада је ексхумирано 145 посмртних остатака, од којих тек 86 идентификовано.

"Има још доста да се идентификује и ексхумира на познатим мјестима. Вријеме пролази, а то се све ради 'на кашичицу'. А, 20 година послије `'Бљеска'` још нико није процесуиран за ратне злочине на подручју Западне Славоније, иако је било покушаја", рекао је Штрбац.

Он је подсјетио да су чак и сами Хрвати подносили пријаве, односно до сада су поднијели двије и против познатих и против непознатих починилаца, истакавши да то није даље отишло од истраге.

Према његовим ријечима, у БиХ су поднијете пријаве за командну одговорност за злочине у 'Бљеску`', али је то још у истражној фази и против непознатог лица.

Штрбац напомиње да је од 2011. године Тужилаштво Србије за ратне злочине водило два преткривична поступка за ратне злочине почињене у два села у Медарима и Пакленици, гдје је било највише жртава.

"Сву документацију и доказе прослиједили су хрватском тужилаштву, али је све још у 'фази извида', што значи да није ушло нити у истражну фазу", каже Штрбац.

Као примјер српског страдања Штрбац је навео српску породицу Вуковић из села Медаре, гдје су убијена два брата, њихове супруге и њихово троје малољетне дјеце, а за тај злочин нико није процесуиран.

Он је напоменуо да су двије кћерке од једног брата Вуковића својевремено против Хрватске поднијеле тужбу за накнаду штете, али су хрватски судови то одбили, уз образложење да то што се десило није ратни злочин, већ ратна штета, а за то Хрватска, према њеном закону, не одговара.

"Позивају се на закон из 2003. године, одговорност државе, односно штета коју су починили припадници хрватске полиције и војске у току домовинског рата и све оно што се десило у вријеме и на простору гдје су вођене борбе претпоставља се да је ратна штета, за коју држава не одговара и због тога породица Вуковић и све друге губе спорове за хрватском државом", рекао је Штрбац.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мд

01.05.2015 13:12

Нису јос одговарали ни за геноцид из 41-45

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило

01.05.2015 14:01

Бљесак је цивилизацијака срамота човечанства, која је изведена под командом ватикана! Срби покрштени под принудом Ватикана И преведени на лопату да се лопатају тзв.Хрвати су под директном командом Ватикана, уз помоћ НАТО-а прихвате ватиканске војске протерали су Србе са вековних огњишта. Свет не би требало да зачуди да Ватикан Бљесак прогласи преко своје агенције УН за међународни празник у већу славу сатане. Сви празници, сви међународни споразуми, модели, границе итд.., су пројекти Ватикана и тотално лудило, па И Бљесак!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

02.05.2015 08:48

Када свет није осудио напад на цивиле,као да су легитимна мета,шта нормалан човек да каже?Злочин, гранатирање авоинима по цивилима нико не осуди.СРАМОТА.

ОДГОВОРИТЕ