Пикси је стварно божанство у Јапану! А ево и зашто...

Драган Стојковић Пикси важи за право божанство у Јапану, мало је рећи да га обожавају и права је жива легенда у овој земљи.

Фудбал 01.05.2015 | 22:40
Пикси је стварно божанство у Јапану! А ево и зашто...

Последње признање, царско одликовање Орден излазећег сунца са златним зрацима, само је још један у низу показатеља колико воле и цене легендарног фудбалера, који је и признање за Србију, о чему је и сам причао.

Пикси је урадио много за јапански фудбал, тачније Нагоју. Носио је дрес овог тима од 1994. до 2001. године, одиграо 183 утакмице за Грампус ејт и постигао 57 голова. Био је најбољи играч Џеј лиге 1995, али поред свих достигнућа и погодака, много важнија је популаризација најважније споредне ствари на свету коју је извршио.

Потом је сео на клупу Нагоје, у првој сезони био трећи, у другој девети и догурао је до финала, а у трећој, 2010. године јој је донео прву титулу шампиона и заувек се уписао у клупску историју.

Нису му Јапанци заборавили ни што је остао да ради када је ову земљу погодио трагичан земљотрес праћен цунамијем.

Због свега тога важи за право божанство у Јапану. Некадашња улица Тошин у Нагоји је постала Пиксијева улица 2011. године као израз захвалности грађана Нагоје на месту где је прослављена прва титула и ту се налазе и његови трагови стопала.

Такође, једна трибина и улаз број 10 на стадион носе његово име, пошто је целу каријеру носио тај број на дресу.

Јапанци не би били то што јесу када не би отишли корак даље, па је добио и целу производну траку у фабрици аутомобила. Наиме, Тојота је специјално направила модел "Пиxис", који је био произведен у 60.000 примерака, што је била само још једна награда и захвалност за лојалност коју је показао.

Коментари / 0

Оставите коментар