Piksi je stvarno božanstvo u Japanu! A evo i zašto...

Dragan Stojković Piksi važi za pravo božanstvo u Japanu, malo je reći da ga obožavaju i prava je živa legenda u ovoj zemlji.

Fudbal 01.05.2015 | 22:40
Piksi je stvarno božanstvo u Japanu! A evo i zašto...

Poslednje priznanje, carsko odlikovanje Orden izlazećeg sunca sa zlatnim zracima, samo je još jedan u nizu pokazatelja koliko vole i cene legendarnog fudbalera, koji je i priznanje za Srbiju, o čemu je i sam pričao.

Piksi je uradio mnogo za japanski fudbal, tačnije Nagoju. Nosio je dres ovog tima od 1994. do 2001. godine, odigrao 183 utakmice za Grampus ejt i postigao 57 golova. Bio je najbolji igrač Džej lige 1995, ali pored svih dostignuća i pogodaka, mnogo važnija je popularizacija najvažnije sporedne stvari na svetu koju je izvršio.

Potom je seo na klupu Nagoje, u prvoj sezoni bio treći, u drugoj deveti i dogurao je do finala, a u trećoj, 2010. godine joj je doneo prvu titulu šampiona i zauvek se upisao u klupsku istoriju.

Nisu mu Japanci zaboravili ni što je ostao da radi kada je ovu zemlju pogodio tragičan zemljotres praćen cunamijem.

Zbog svega toga važi za pravo božanstvo u Japanu. Nekadašnja ulica Tošin u Nagoji je postala Piksijeva ulica 2011. godine kao izraz zahvalnosti građana Nagoje na mestu gde je proslavljena prva titula i tu se nalaze i njegovi tragovi stopala.

Takođe, jedna tribina i ulaz broj 10 na stadion nose njegovo ime, pošto je celu karijeru nosio taj broj na dresu.

Japanci ne bi bili to što jesu kada ne bi otišli korak dalje, pa je dobio i celu proizvodnu traku u fabrici automobila. Naime, Tojota je specijalno napravila model "Pixis", koji je bio proizveden u 60.000 primeraka, što je bila samo još jedna nagrada i zahvalnost za lojalnost koju je pokazao.

Komentari / 0

Ostavite komentar