"Безбједност у БиХ није задовољавајућа"

У Босни и Херцеговини безбједносна ситуација није на задовољавајућем нивоу и потребно је пружити више безбједности грађанима, изјавио је министар безбједности Бих Драган Мектић гостујући вечерас у емисији Пулс БН ТВ. Мектић каже да је напад на полицију у Зворнику терористички чин, а не питање освете.

Босна и Херцеговина 30.04.2015 | 22:29
"Безбједност у БиХ није задовољавајућа"

Потребно је озбиљно и реално процијенити безбједносну ситуацију у Босни и Херцеговини и испољити далеко већи степен сарадње и размјене података, те имати више заједничких полицијских акција уз спремније, одлучније и обученије Тужилаштву које води све компликоване истраге, каже Мектић и додаје је је безбједносна ситуација у БиХ незадовољавајућа.

“Генерално сви кроз заједничку сарадњу морамо доприњети бољем и успјешнијем безбједносном стању у БиХ, а по мојој оцјени ово није на задовољавајућем нивоу и морамо више безбједности пружити грађанима”, каже Мектић.

Могло се више учинити на спрјечавању терористичког акта у Зворнику јер је постојало обавјештење да ће се негдје догодити тај чин, а полиција би увијек требала бити спремна, каже Мектић додајући да напад на полицијску станицу у Зворнику није био питање освете.

“Ако је он ушао у полицијску станицу и несумице пуцао по људима, незнајући ко и колико људи има с намјером да убије, а да се ради о освети онда би се тражила конкретна особа”, истиче Мектић.

Политичка воља и оспособљене и квалитетне безбједносне структуре и агенције су два кључна предуслова да би се ушло у рјешавање проблема терортизма, каже Мектић и додаје да су ти предуслови у БиХ само формални.

“Дискутабилно је то око политичке воље, мислим да би политичка воља и те структуре требале да буду конкретније, да пруже више подршке, и да буде конкретнија у материјалном смислу да би се полиција могла оспособити и опремити у сваком смислу”, додаје Мектић.

Министар Мектић истиче да је тероризам пријетња по економију и успијех државе. Он каже да у БиХ нема заједничке сарадње, повјерења и воље да би се ушло у срж проблема, наводећи да до сада из сличних ситуације никад није извучена поука.

БН ТВ

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

код

30.04.2015 20:35

Цовјек од повјерења...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

01.05.2015 06:48

Цовјек који зна ста народ воли да цује и тако прица. Велика је разлика измедју оног сто прица и оног сто ради. Анализирај његов рад па це ти бит јасније мало касније.

Name

сноуден

30.04.2015 20:36

Цовјек је искрен прави професионалац капа доле!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

30.04.2015 21:14

Ако ћете и ви Мектићу, као полицајац професионалац, чекати политичку вољу да нешто предузмете, нисте се требали ни кандидовати за министра. Маните се дакле политичке воље и радите по вољи закона. Закон, кад је једном написан и усвојен, изнад је такозване "политичке воље" која је уствари најобичнија фикција и чије спомињање је начин да се избјегне одрадјивање посла! Та "политичка воља" је уствари воља отудјених центара моћи. Знате ви добро гдје су ти центри. Ко ће вама изразити политичку вољу да га ухапсите. Нико. А знате добро колико је политичара упетљано у тај свима знани организовани криминал. Да није тих политичара који држе све полуге власти у својим рукама, организовани криминал, подупрт од стране властодржаца, не би ни постојао. Тих пар заведених момака, већином испод 25 година, и нису нека опасност за становнике ове проклете авлије и септичке јаме. Далеко највећа опасност вреба од организованог криминала и ми становници ту очекујемо главни удар полиције и тужилаштва од данас до краја љета. Ако од тога ништа не буде, а све ми се чини да ће бити баш тако, онда је народ још једном промашио. Жали боже кредита и силних пара на ваше плате и увијек нова, службена аута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

30.04.2015 21:54

Лик је промасио дјелатност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

субара

30.04.2015 23:31

Министре ситуација је катастрофална. Знате добро дс смо ми полигон и колатерална стета. КадАмериканци дају зелено свјетло тад це се моци несто урадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

01.05.2015 00:06

Ма дај засто се нико не усудјује реци истину. Није бас насумице отисао у полицију да убија. Прица се да му је полиција или некаква полиција одвела оца и убила. У полицији РС-а је велики број уцесника у рату који нису кривицно гоњени. Он је само искористио вјерски елемент да уради оно сто му је дуго било у глави. Да је терориста, барем онакав каквим га представљају, могао је одабрати пуно лаксе циљеве са пуно вецим размјерима стете. Он је исао на полицију иако су тамо све наорузани полицајци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пингвин

01.05.2015 05:36

Ти ако си Момо, ја сам пингвин!

Name

узеир

01.05.2015 07:40

Док је таквих као ти Момо нама никад неце биту досадно. Аки Србин слуцајно рузно погледа Босњу он је геноцидас а кад вехабија побије људе то је лицна освета јер је њему неко оца убио. Много је оцева и мајки побијено па се нико не свети сад, 25 година послије. Ово је муслимански терориста. Нису сви муслимани терористи али јесу сви досадассњи терорити муслимани.

Name

стојан

01.05.2015 04:38

ПолитиЦАРИ НЕ ЗЕЛЕ МИР то је зеља обицног народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Стефановиц

01.05.2015 05:47

Памет у главу. Ни један зивот, па ни муслимански није вредан идеологије коју гаје ови "ратници". Засто нападају у миру? Недужне и неспремне градјане! Сви у БиХ нису спремни за рат, људи размишљају гдје це ростиљати данас!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

судеx

01.05.2015 05:55

Народ јест у опасности,никад се не зна хоцес ли се наци на погресном мјесту у погресно вријеме. Али то је само по некада. Али са друге стране,колико је зивота тренутно у великој опасности због тога сто немају паре за лијекова,колико је људских зивота у опасности због тога сто се хране неадекватно опет сто се нема пара јер се стеди од грла или вецина нидгје и не ради. Колико је људи тренутно на бироу а имају рецимо преко 40 г. Како породицу прехранити,дјецу опремити сколовати,како се лијецити?? Да ли су и ти људу у опасности да страдају психицки. Има тога јос господо,док једи лагодно зиве други муку муце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

проблем

01.05.2015 07:26

Па ми смо вас бирали да буде задовољавајуца. Примите се посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

01.05.2015 07:56

Ово политицарима иде у корист,нека терориста ,нека људи гину, само немој дирати у њихову КОРУПЦИЈУ, НЕКА СУ МИЛИОНЕРИ.БОЗЕ ГОСПОДЕ КАЗНИ ИХ ТИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Безбједњак

01.05.2015 09:37

Поштовани колега, немам шта додати нити одузети! Потписујем уз малу сугестију:Поправите изговор у јавној комуникацији.Поздрав!

ОДГОВОРИТЕ
Name

безбједност

01.05.2015 10:17

Еј мој безбједњак засто цовјек да поправи изговор други тецно прицају па видис докле смо досли. Браво министре а ти безбједњак мора да си позорник...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

01.05.2015 11:14

Простор за дјеловање полициских слузби је тотално ограницен притисцима корумпираних политицара да закони ове замље вазе само за ситне криминалце.Могу мислити да је рад постених полицајаца којих је вецина, у оваквом систему муцење и пљување по професионализму.Када за злупотребе појединаца,дилање дроге одјела за борбу против злоупотребе наркотиа,утјеривање дугова од стране полициских инспектора за каматаре не буду санкционисани руководиоци полиције нормално је да градани изгубе повјерење у полицију.Без повјерења градана немогуце је организирати квалитетну безбједност у дрзави.Полиција мора да оцисти своје редове од корупираних полицајаца,да ради по закону а не по налогу политицара.Мора у име закона да се бори против свих видова корупције без обзира ко су њени носиоци.Направити квалитетну кординацију свих слузби и онда резултат сигурно неце изостати

ОДГОВОРИТЕ
Name

безбједност

01.05.2015 23:20

Кад вратимо кредите које смо дузни банци поравњања. А кад? НИКАД.