Операција РГ: Све спремно да Рафин турнир постане Нолеан Гарос!

Операција “Ролан Гарос”, 11. покушај. Сад или ко зна кад... Дошао је тренутак да Ђоковић коначно прекине Надалову доминацију у Паризу - уверени су бивши асови, кладионице, па и сами Новакови ривали.

Тенис 02.05.2015 | 00:00
Операција РГ: Све спремно да Рафин турнир постане Нолеан Гарос!

Иако је и “врапцима на грани” јасно да се Рафаел Надал на Ролан Гаросу осећа као “риба у води”, иако у последњој деценији има чак девет трофеја на овом турниру, фаворит број 1 у Булоњској шуми по први пут је - Новак Ђоковић. А како и не би, када ове сезоне делује попут машине, чак и на шљаци. Освојио је све четири титуле на великим турнирима, док у исто време, Мајорчанин ниже пораз за поразом на својој омиљеној подлози....

- Не изненађење, него право спортско чудо треба да се деси па да Новак ове сезоне не покори Париз - каже за “Блиц” Радмило Арменулић, бивши селектор наше репрезентације у Дејвис купу.

- Ако постоји идеалан моменат да се то деси, онда је то овај. Надал и Федерер су у драстично слабијој форми, њихова игра осцилира од меча до меча, и чак се више плашим неких тенисера из другог плана, попут Гаела Момфиса или Давида Ферера него Шпанца и Швајцарца. У процентима, дао бих му 85 одсто да ће успети.

Арменулић има неколико разлога за овакав оптимизам...

- Најбитнија ствар је што ће у Паризу комплетна екипа бити уз њега. И Борис Бекер и Маријан Вајда. То довољно говори колико су све подредили шанси да Новак дође до првог трофеја. Рекао бих да је Ђоковић од Бекера направио доброг тренера, јер је приметно да се Немац другачије понаша, да није више флегматичан, већ учествује у игри. Такође, значајно је поправио и волеј игру, а то је Бекерова заслуга. Њих тројица су прави, шампионски тим.

Када је у питању подлога...

- Шљака у Паризу је другачија од рецимо оне у Монте Карлу, и било би сјајно да оде што раније у Париз, да је осети и тренира што дуже на њој. Навијам и да одустане од Мадрида, баш да би се посветио Ролан Гаросу. Између га чека и Рим, где брани титулу, а то је већ превише мечева. Мора бити мирне главе и 100 одсто спреман.

Надал ће стрпљиво чекати сваку грешку.

- Хоће, али питање је да ли он може за три недеље да постане онај стари Надал. Тешко. Изгубио је самопоуздање, снагу и брзину. Он више не игра онај лепршави, већ рударски тенис. Нема ни оних префињених ударца, већ удара из све снаге. Тај ритам га је сломио, сада је то већ други играч. Све то доводи до тога да је ово Новакова животна шанса да се домогне овог трофеја - закључио је Арменулић.

Фактор лошег времена

Много тога ће и ове године зависити од времена. У Паризу често у току трајања турнира пада киша, а то значи да ће мање срећним играчима бити одлагани мечеви, нагомилавати се и доводити до умора. Зато је за Новака веома важно да што брже побеђује како би сачувао снагу за случај да баш његови дуели буду прекидани.

Серенин тренер: Ђоковићу круна у Паризу

Птрик Муратоглу, тренер Серене Вилијамс, нема дилему око свог фаворита.
- Мислим да не може победити Ђоковића на Ролан Гаросу. Искрено, не видим га ни као победника турнира у Мадриду или Риму, посебно не након последњих мечева. Надал ће морати пре свега да наниже неколико тријумфа како би стекао самопоуздање. Ђоковић је недодирљив од почетка године, освојио је све и у веома доброј је форми - каже Муратоглу.

Федерер: Рафа је фаворит

- Рафа је и даље фаворит на Ролан Гаросу у односу на Ђоковића, иако он игра прилично добро. Иако његова форма сада није на нивоу из претходних сезона, ја и даље верујем да га је у Паризу веома тешко победити - поручио је Роџер Федерер.

Новак на Ролан Гаросу
2005. 2. коло Гиљермо Корија
2006. четвртфинале Рафаел Надал
2007. полуфинале Рафале Надал
2008. полуфинале Рафале Надал
2009. 3. коло Филип Колшрајбер
2010. четвртфинале Јирген Мелцер
2011. полуфинале Роџер Федерер
2012. финале Рафаел Надал
2013. полуфинале Рафаел Надал
2014. финале Рафаел Надал
* година, коло у ком је испао и тенисер који га је елиминисао

Једанаести покушај

Ђоковићу је ово 11. напад на Ролан Гарос. Најчешће је стизао до полуфинала, четири пута. Три пута је губио од Надала, а једном од Федерера. Два пута је стигао и до финала, али опет није могао против Рафе... Дакле, нашег тенисера и Шпанца је 0:6! У преостале три елиминације, ривали су били Аргентинац Корија, Немац Колшрајбер и Аустријанац Мелцер.

Коментари / 0

Оставите коментар