Operacija RG: Sve spremno da Rafin turnir postane Nolean Garos!

Operacija “Rolan Garos”, 11. pokušaj. Sad ili ko zna kad... Došao je trenutak da Đoković konačno prekine Nadalovu dominaciju u Parizu - uvereni su bivši asovi, kladionice, pa i sami Novakovi rivali.

Tenis 02.05.2015 | 00:00
Operacija RG: Sve spremno da Rafin turnir postane Nolean Garos!

Iako je i “vrapcima na grani” jasno da se Rafael Nadal na Rolan Garosu oseća kao “riba u vodi”, iako u poslednjoj deceniji ima čak devet trofeja na ovom turniru, favorit broj 1 u Bulonjskoj šumi po prvi put je - Novak Đoković. A kako i ne bi, kada ove sezone deluje poput mašine, čak i na šljaci. Osvojio je sve četiri titule na velikim turnirima, dok u isto vreme, Majorčanin niže poraz za porazom na svojoj omiljenoj podlozi....

- Ne iznenađenje, nego pravo sportsko čudo treba da se desi pa da Novak ove sezone ne pokori Pariz - kaže za “Blic” Radmilo Armenulić, bivši selektor naše reprezentacije u Dejvis kupu.

- Ako postoji idealan momenat da se to desi, onda je to ovaj. Nadal i Federer su u drastično slabijoj formi, njihova igra oscilira od meča do meča, i čak se više plašim nekih tenisera iz drugog plana, poput Gaela Momfisa ili Davida Ferera nego Španca i Švajcarca. U procentima, dao bih mu 85 odsto da će uspeti.

Armenulić ima nekoliko razloga za ovakav optimizam...

- Najbitnija stvar je što će u Parizu kompletna ekipa biti uz njega. I Boris Beker i Marijan Vajda. To dovoljno govori koliko su sve podredili šansi da Novak dođe do prvog trofeja. Rekao bih da je Đoković od Bekera napravio dobrog trenera, jer je primetno da se Nemac drugačije ponaša, da nije više flegmatičan, već učestvuje u igri. Takođe, značajno je popravio i volej igru, a to je Bekerova zasluga. Njih trojica su pravi, šampionski tim.

Kada je u pitanju podloga...

- Šljaka u Parizu je drugačija od recimo one u Monte Karlu, i bilo bi sjajno da ode što ranije u Pariz, da je oseti i trenira što duže na njoj. Navijam i da odustane od Madrida, baš da bi se posvetio Rolan Garosu. Između ga čeka i Rim, gde brani titulu, a to je već previše mečeva. Mora biti mirne glave i 100 odsto spreman.

Nadal će strpljivo čekati svaku grešku.

- Hoće, ali pitanje je da li on može za tri nedelje da postane onaj stari Nadal. Teško. Izgubio je samopouzdanje, snagu i brzinu. On više ne igra onaj lepršavi, već rudarski tenis. Nema ni onih prefinjenih udarca, već udara iz sve snage. Taj ritam ga je slomio, sada je to već drugi igrač. Sve to dovodi do toga da je ovo Novakova životna šansa da se domogne ovog trofeja - zaključio je Armenulić.

Faktor lošeg vremena

Mnogo toga će i ove godine zavisiti od vremena. U Parizu često u toku trajanja turnira pada kiša, a to znači da će manje srećnim igračima biti odlagani mečevi, nagomilavati se i dovoditi do umora. Zato je za Novaka veoma važno da što brže pobeđuje kako bi sačuvao snagu za slučaj da baš njegovi dueli budu prekidani.

Serenin trener: Đokoviću kruna u Parizu

Ptrik Muratoglu, trener Serene Vilijams, nema dilemu oko svog favorita.
- Mislim da ne može pobediti Đokovića na Rolan Garosu. Iskreno, ne vidim ga ni kao pobednika turnira u Madridu ili Rimu, posebno ne nakon poslednjih mečeva. Nadal će morati pre svega da naniže nekoliko trijumfa kako bi stekao samopouzdanje. Đoković je nedodirljiv od početka godine, osvojio je sve i u veoma dobroj je formi - kaže Muratoglu.

Federer: Rafa je favorit

- Rafa je i dalje favorit na Rolan Garosu u odnosu na Đokovića, iako on igra prilično dobro. Iako njegova forma sada nije na nivou iz prethodnih sezona, ja i dalje verujem da ga je u Parizu veoma teško pobediti - poručio je Rodžer Federer.

Novak na Rolan Garosu
2005. 2. kolo Giljermo Korija
2006. četvrtfinale Rafael Nadal
2007. polufinale Rafale Nadal
2008. polufinale Rafale Nadal
2009. 3. kolo Filip Kolšrajber
2010. četvrtfinale Jirgen Melcer
2011. polufinale Rodžer Federer
2012. finale Rafael Nadal
2013. polufinale Rafael Nadal
2014. finale Rafael Nadal
* godina, kolo u kom je ispao i teniser koji ga je eliminisao

Jedanaesti pokušaj

Đokoviću je ovo 11. napad na Rolan Garos. Najčešće je stizao do polufinala, četiri puta. Tri puta je gubio od Nadala, a jednom od Federera. Dva puta je stigao i do finala, ali opet nije mogao protiv Rafe... Dakle, našeg tenisera i Španca je 0:6! U preostale tri eliminacije, rivali su bili Argentinac Korija, Nemac Kolšrajber i Austrijanac Melcer.

Komentari / 0

Ostavite komentar